сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияАлбуминът расте при болни бъбреци, пада при цироза

Албуминът расте при болни бъбреци, пада при цироза

Албуминът е важен кръвен белтък, който представлява по-голямата част от белите кръвни телца. Отклонението в стойностите на албумина в урината или в кръвния серум може да има различни причини. Най-често това е свързано с бъбречно заболяване, цироза на черния дроб или тежки дефицити в храненето. Белтък в урината е един от най-характерните признаци за болести на бъбреците.

Албуминът се образува в черния дроб

Заедно с глобулините спада към най-често срещаните в кръвта белтъци (протеини). Той има две важни задачи в организма:

#1 Албуминът е важен за разпределението на течностите в организма. Може да се свързва с водата, така поддържа постоянно нивото на течностите вътре и извън кръвоносните съдове. Промени ли се концентрацияна на албумина, може да се стигне до застой на течности в тъканите (едеми).

#2 Албуминът е важен транспортен протеин. Неводно разтворими субстанции се слепват в кръвта при транспортирате. Към тях спадат например медикаменти, хормони, билирубин (отделя се от жлъчката), витамини и мастни киселини. Транспортирането им става възможно благодарение на албумина. Трябва да се има предвид, че свързването на албумина с медикаментите може силно да повлияе върху ефекта от тях.

Кога се мерят стойностите на албумина?

Нормално албуминът се излъчва минимално с урината. Когато концентрацията му там е увеличена (микро- и макроалбуминория), това може да е свързано с увреждане на бъбреците или твърде високо кръвно.

Нормалните стойности в кръвния серум са 35 – 52 g/l, отделянето му в урината е до 30 мг за 24 часа.

Възможни причини за ниски стойности. Твърде ниската стойност на албумина в кръвта може да се появи във връзка с акутни възпаления и бъбречни заболявания, при цироза на черния дроб или чревна непроходимост, също изгаряния на големи площи или застой на вода в периферните тъкани (например в ръцете или краката), или в коремната област (асцит). При недохранване и бременност също може да се понижат.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Клиника на Университета Лудвиг Максимилиан.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -