понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияАлбумин в кръв и урина - кога и защо се повишава

Албумин в кръв и урина – кога и защо се повишава

Албуминът е сферичен протеин, без който хората не биха могли да оцелеят. Той се грижи за това, течността от кръвоносните съдове да не попада в околните тъкани. Ако в кръвта има твърде малко албумин, може да се появят така наречените едеми (отоци). Освен това албуминът транспортира водноразтворими субстанции – мазнини, витамини, които по кръвоносните съдове достигат до своето предназначение. Без албумин те ще се слепнат.

Как се образува албумин в тялото

черен дроб
Снимка: Майо Клиник

Албумин (от латински albus = бял) се произвежда изключително в черния дроб и след това се освобождава в кръвта. За целта черният дроб се нуждае от храни, съдържащи протеини като яйца, мляко или месо.

Черният дроб на хората, които приемат много малко протеини продължително време, не може да произведе достатъчно албумин. Нивото на протеина в кръвта спада.

При здравите възрастни около 40% от общия албумин е в кръвта – по-точно в кръвната плазма. Остатъкът е главно в тъканите (мускулите или кожата) и в цереброспиналната течност. Освен това, албуминът може да бъде открит и в жлъчката, потта и слюнката – известни нива на албумин са възможни и при всяка телесна течност.

16 зеленчука, богати на протеини

Каква е ролята на протеина

Албуминът изпълнява различни задачи в организма. Той свързва водата в кръвта, пренася неразтворими във вода вещества в нея, служи като резервен протеин и стабилизира рН на кръвта. Ако в тялото има твърде малко албумин, причините за това може да са различни. Не винаги става дума за болест.

Албумин в кръвта

кръвна група кръвни изследванияОколо 80% от албумина съставляват по-голямата част от кръвните протеини. Ниско ниво на албумин в кръвта може да се дължи:

  • черният дроб произвежда твърде малко албумин;
  • твърде много албумин се губи чрез бъбреците.

По време на бременност може да има ниско ниво на албумин без никакво основно заболяване. През 9-те месеца обемът на кръвта при бъдещите майки се увеличава с около един литър – концентрацията на албумина спада съответно с ефекта на разреждане.

Прекалено ниските нива на албумин могат да бъдат признаци и на заболяване. Те включват:

  • Бъбречни заболявания (например нефрит или бъбречна недостатъчност);
  • Заболявания на черния дроб (например хепатит или цироза на черния дроб);
  • Възпаление в организма;
  • Изгаряния на кожата;
  • Чревна обструкция (илеус).

Прекалено високите нива на албумин в кръвта са изключително редки.

Албумин в урината

Обикновено тялото отделя съвсем малко албумин чрез урината (максимум 20 милиграма на ден). Ако концентрацията на албумина в урината се повиши до 30 до 300 милиграма на ден, това се нарича микроалбуминурия. Микроалбуминурията е първият клинично доказан признак за увреждане на бъбреците при хора с диабет. Ето защо е особено важно диабетиците редовно да изследват урината си за албумин.

Повишени стойности в урината и връзката с бъбреците

Колкото по-увредени са бъбреците, толкова повече албумин се екскретира от организма чрез урината – това се нарича макроалбуминурия (форма на така наречената протеинурия). Макроалбуминурия има, когато с урината се отделят повече от 300 милиграма албумин дневно. Пациентите често забелязват, че тяхната урина помътнява.

Патологична протеинурия се появява най-вече при бъбречни заболявания, захарен диабет и отравяне с тежки метали.

Източник: onmeda.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -