четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПач тест за алергия към метали - какво трябва да знаете

Пач тест за алергия към метали – какво трябва да знаете

Алергията към метали може да има сериозни последици, защото те се влагат в масово използвани предмети не само в бита, но и в медицината – импланти, ендопротези, пирони в ортопедията, в стоматологични импланти и др. Ако имате някаква алергия или склонност към такива реакции, добре е да направите тест за алергия към метали, преди да отидете за медицинска процедура с някакви импланти.

Д-р Мариана Мандажиева е алерголог с дългогодишен опит, може да помогне с помощта на тестове да установите каква би била реакцията ви при контакт с никел, титан и др. метали. Може да запишете час при нея чрез графика в Супердок, на тел. 0877589040 в работно време (9-17 ч). За спешен тест е възможно да отидете направо на място в приемните часове на д-р Мандажиева. 

д-р Мариана Мандажиева алерголог и УНГ

Какво представляват тестовете за алергия към метали

Пач тестът е диагностична процедура, използвана за идентифициране на алергични реакции към специфични вещества, включително метали. Този метод помага да се определи дали някой е алергичен към определен метал или група метали.

Ето как обикновено се прави пач тестът:

  1. При подготовката лекарят идентифицира потенциалните алергени, които да бъдат тествани. Разговаря с пациента, за да се ориентира в неговата историята и симптоми. В случай на минали епизоди на алергия към метали могат да бъдат включени обикновени метали като никел, кобалт или хром.
  2. Как се прави самият тест? Малки количества потенциални алергени се поставят върху лепенки, които след това се слагат върху гърба на пациента или друга зона с по-малко движение и дразнене.
  3. Период на наблюдение е 48 часа. Пациентът трябва да поддържа зоната суха и да избягва дейности, които могат да повлияят на резултатите (получавате инструкции от лекаря).
  4. След 48 часа лепенките се отстраняват. Прави се първоначална оценка, за да се идентифицират всички незабавни реакции. Втора оценка се провежда след още 24 до 48 часа, за да се провери за забавени реакции.
  5. Тълкуването е много важно. Лекарят проверява за признаци на алергична реакция като зачервяване, подуване или образуване на мехури. Ако възникне реакция на мястото на конкретен алерген, това показва потенциална алергия към това вещество.

Вижте още: Алергия към импланти

Пач тестовете за метали могат да помогнат за идентифициране на чувствителността и да подпомогне избора на лечение. Терапията обикновено включва:

  • избягване на контакт с определени продукти или метали, които съдържат идентифицирания алерген
  • избягване на определени храни, които може да съдържат метали, макар и в микроскопични дози.

Каква е цената на пач теста за алергии

Цената на тестовете за алергии, независимо дали е чрез надраскване на кожата (тестване за полени, акари и др.) или чрез пач тестове (лепенки на кожата) се определя от броя на алергените, които се проверяват. Цената на тест за един алерген може да се променя във времето, затова попитайте предварително вашия лекар.

Обикновено здравната каса не покрива разходите за това изследване. Допълнително в цената се включва и прегледът. Ако имате направление по НЗОК, ще заплатите само разходите за самия пач тест. Все пак всеки случай е индивидуален, затова се информирайте още при запазване на самия час.

Вижте още: Какво представлява алергия към никел и как се лекува

Има ли риск за пациента от самите тестове?

Пач тестването се смята за безопасно. Възможно е да се появят някои странични ефекти:

Най-често срещаният риск е леко дразнене на тестовото място, което може да доведе до зачервяване, сърбеж или подуване. Този дискомфорт обикновено преминава бързо.

Някои хора може да имат по-значителна алергична реакция, водеща до образуване на мехури или болка на тестовото място. Това обикновено се случва с известен, силен алерген.

Макар и рядко, възможно е да се развият нови алергии, ако човек е изложен на високи концентрации на определени вещества по време на теста.

При пациенти с екзема или други кожни заболявания, тестът може временно да влоши състоянието.

Има минимален риск от инфекция, ако кожата е наранена на мястото или се появят мехури. Рискът възниква, ако мястото не се поддържа чисто и сухо.

Съветът към пациентите е да избягват надраскване или излагане на тестовото място на вода, както и прекомерна физическа активност, за да предотвратят движението на пластира.

Ползите от идентифицирането на специфични алергени надделяват над тези леки и управляеми рискове. 

Как може пач тестът за алергия към метали да помогне на пациентите?

Пач тестовете за метална алергия осигуряват няколко предимства за пациентите чрез идентифициране на специфични алергени, отговорни за техните симптоми. Ето как може да бъде полезно:

Тестът позволява прецизно идентифициране на конкретния метал, причиняващ алергичната реакция. Това помага да се разграничи истинската алергия от други състояния, които могат да проявят подобни симптоми.

Като знае кои метали причиняват реакцията, пациентите могат осъзнато да ги избегнат. Например, ако някой е алергичен към никел, той може да избягва бижута или дрехи с никел, намалявайки контакта с алергена и предотвратявайки обостряния.

При поставяне на ясна диагноза лекарят ще предложи индивидуализирани стратегии за лечение. Те може да включват медикаменти, или съвети за алтернативни материали при зъболекаря. Ако предстои операция за поставяне на ортопедични импланти, също може да се вземе решение. Лекарят ще препоръча и подходящи продукти за грижа за кожата.

Хората в професии, които налагат чести контакти с метали или метални частици, като строителство или производство на бижута, също могат да вземат определени мерки.

В крайна сметка засегнатите хора могат да постигнат по-добро качество на живот. Идентифицирането и ефективното управление на алергените може значително да намали дискомфорта и въздействието на алергичния контактен дерматит или свързаните с него състояния, подобрявайки общото качество на живот на пациента.

Ранното идентифициране на метални алергии може да помогне за предотвратяване на усложнения, свързани с медицински импланти. Ще намали риска от отхвърляне или продължително възпаление след операция.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -