вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ ИСУЛ слагат изкуствена става по нов щадящ метод

В ИСУЛ слагат изкуствена става по нов щадящ метод

Нов мини инвазивен метод за поставяне на изкуствена става (ендопротезиране) ще се прилага вече в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това съобщи нейният началник, проф. Пламен Кинов. Ставата се поставя през минимален разрез, а достъпът е директен преден. Този подход носи редица предимства за пациентите, травмата е по-малка, а възстановяването е по-бързо.

Първите пациентки, оперирани по новия мини инвазивен метод

Първите две пациентки – две жени (на 63 и на 68 г.), които бяха оперирани в петък по новия метод, се чувстват добре и в сряда ще бъдат изписани. Операцията бе извършена от екип, който включва проф. Пламен Кинов и проф. Марио Старешинич, началник на ортопедичната клиника в Университетската болница „Меркур“, Загреб.

Те бяха оперирани мини инвазивно чрез директен преден достъп за ставно ендопротезиране, който бе използван за първи път в ИСУЛ, но вече става част от рутинната хирургична практика на Клиниката по ортопедия и травматология. Още в понеделник (8 април 2024 г.) по същия метод бяха извършени нови две операции – на жени на 54 г. и на 81 г., които вече са раздвижени и се възстановяват успешно.

Бързо възстановяване на пациентите след операция

При мини инвазивните операции с директен преден достъп по време на интервенцията хирургът “влиза“ от предната страна на ставата, между мускулите, като по този начин не ги уврежда. Това осигурява по-добър резултат и бързо възстановяване на пациентите.

„Този метод при смяна на тазобедрена става има редица предимства, между които бързото възстановяване на пациентите след операция, което е особено важно, когато става дума за възрастни хора. Колкото по-скоро ги изправим на крака, толкова по-малки са рисковете за тях. Очаквам след около 10 дни първите две дами, които оперирахме с проф. Старешинич, да нямат проблеми с придвижването. При стандартна операция този процес би отнел един месец“, обясни проф. д-р Кинов.

Хърватски професор помага за въвеждане на новия метод

Проф. Марио Старешинич, с когото именития български ортопед заедно осъществи първите две смени на тазобедрена става с използване на директен преден достъп в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, е специалистът, въвел иновативния метод в Хърватия.

Операциите бяха част от практическата програма на приключилата в събота Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става, която премина при огромен успех. Организатори на събитието, което мнозина определиха като най-голямото за българската ортопедия за годината, бяха Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет София и Фондация за ортопедични изследвания и обучение под егидата на БОТА (Българска ортопедична и травматологична асоциация).

Източник: ИСУЛ

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -