сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПроф. Кинов: Ендопротезирането е за цял живот

Проф. Кинов: Ендопротезирането е за цял живот

Ендопротезирането на тазобедрена става (поставяне на изкуствена става) е операция, която е за цял живот. Това заяви проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология в ИСУЛ. Поводът е монографията, която той издаде. Книгата се казва „Качество на живот след ендопротезиране на тазобедрената става“. Монографията увенчава 10-годишни усилия на столичния ортопед, който е един от най-търсените у нас специалисти в областта на ендопротезите. В книгата са описани резултатите от дългосрочно проследяване на пациенти, при които е направера операция за смяна на тазобедрената става.

Наскоро проф. Кинов разказа за случаите, когато помагат на пациентите и с присаждане на кост.

Проф. Кинов подчертава, че за специалистите е важно да имат информация, как се чувстват пациентите не само след 1-2 години, но и след по-дълъг дълъг период. Изводите в монографията са на базата на 5 до 7-годишно проследяване на пациенти.

Връща ли се физическата активност след операция за изкуствена става

Целта на книгата е да проследи до колко хората, които са се подложили на сложната интервенция имат възстановено качество на живот. „Желанието ни е не само да спрем болката, която неизменно съпътства живота на хората с износена тазобедрена става, но и да върнем активността, която са имали преди тя да се появи в живота им“, уточнява проф. д-р Кинов, който е и Ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на МУ-София.

Изследването е осъществено с помощта на различни въпросници, които предварително са валидирани. Това гарантира, че измерват точно получените резултати. Проучват се разнообразни аспекти на качеството на живот на пациентите, сред които дали даденият човек има социална дейност:

  • излиза ли да се вижда с приятели;
  • посещава ли културни и други събития;
  • може ли да работи и за каква работа е подходящ;
  • изпитва ли болка;
  • може ли да се придвижва самостоятелно;
  • в състояние ли е да спортува и др.

В повечето скали пациентите сами дават оценка на състоянието си, като то се измерва в точки (максимумът е 100 точки).

93 от 100 възможни точки по скалата на удовлетвореност от резулата

Получените резултати са повече от обнадеждаващи: 93,2 точки е средният резултат, с който анкетираните оценяват физическото си състояние (в сравнение с 44, 7 преди операцията). Ставната болка от 10 точки преди операцията, е намаляла на 3. Функцията на тазобедрената става от 40,7 точки преди операцията, се е увеличила на 78,2 точки след нея.

Преди интервенцията само 11% от изследваните са можели да ходят самостоятелно (без помощни средства) в продължение на 1 час. След поставането на ендопротеза този процент е нарастнал на 50,6%. 95,4% от пациентите, включени в изследването, могат да ходят самостоятелно между 3 и 7 години след операцията. 95,5 % посочват, че ако сега трябва да избират между болката и страха от интервенцията, без колебание биха избрали да се оперират отново, а 94,1 % посочват, че са доволни от операцията.

Според проф. д-р Пламен Кинов именно добруването на пациента трябва да бъде в основата на ендопротезирането. „Ако успеем да докажем, че влагането на средства в скъпоструващите медицински изделия, които се използват за този тип операции и които на този етап не се поемат от НЗОК, води до трайно и качествено подобряване на качеството на живот при тези пациенти, може би ще успеем да убедим здравната каса да ги финансира. Защото един човек, който е с възстановено качество на живот, той може да работи, да бъде пълноценен, а не тежест за своите близки“, убеден е професорът.

В проучването за взели участие общо 82 пациенти с 89 ендопротези, от които 45 жени и 37 мъже.  Средната им възраст е 57, 7 години (60,2 години за жените и 55 години за мъжете) като проследяването е обхванало период между 5 и 7 години.

Източник: УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -