сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРанни симптоми на деменция, които може да се проявят и при млади

Ранни симптоми на деменция, които може да се проявят и при млади

Деменцията е различни видове, като алцхаймер е този подтип, който типично се проявява при млади хора в активна възраст. Важно е да се познават добре симптомите. Ранното откриване на болестта има голямо значение с оглед на лечението. Колкото по-навреме се хване тя, толкова по-ефективна ще е терапията.

„Деменцията е синдром, свързан с намаляване на когнитивните функции и способността за запомняне. Нарушава всекидневието до такава степен, че човек става зависим от помощта на другите хора.“ Това заяви семейният лекар д-р Татяна Захарова. При това ранната диагноза никак не е лесна. Има не само няколко различни вида деменция (над 200 подтипа), но и симптомите могат да варират от човек на човек. Това ги прави трудни за откриване.

Все пак има някои общи признаци, които е добре да познаваме. Те варират от явните признаци на деменция до загуба на паметта, затруднена концентрация и промени в настроението.

Симптомите на деменция могат да включват неумение да се проследи целия разговор, объркване относно времето и мястото, както и трудности при извършване на нормални ежедневни задачи. Дори младите хора трябва да са наясно с тях, защото има ранно начало на алцхаймер“, посочи лекарката.

Шест признака на деменция

Ето кои са шестте най-чести издайнически признаци на деменция:

  • Загуба на паметта;
  • Затруднено концентриране;
  • Промени в настроението;
  • Не може да проследи разговор;
  • Объркване за времето и мястото;
  • Трудности при изпълнение на познати задачи.

За съжаление, в момента няма лек или лечение, което да помогне на хората да се възстановят от деменция или алцхаймер. Съществуващите лечебни подходи все още могат да гарантират, че хората с деменция могат да живеят добре и да имат добро качество на живот. Важно е да се помни, че алцхаймер може да засегне хора дори на 30 години.

Когато човек развие деменция преди 65-годишна възраст, това е известно като „деменция в млада възраст“ или „деменция с ранно начало“. Всеки, който подозира, че може да има деменция, се препоръчва да си уговори среща с лекар.

Сценичните изкуства, рисуването и дори терапията с животни могат да осигурят смислени и приятни дейности за хората, живеещи с деменция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -