сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНатурални вещества, които могат да забавят деменция и алцхаймер

Натурални вещества, които могат да забавят деменция и алцхаймер

Две често срещани съединения – катехините в зеления чай и ресвератрол, съединение, което се съдържа в червеното вино, носят ползи при алцхаймер. Ново проучване сочи, че те могат да намалят образуването на свързаните със заболяването амилоидни плаки в мозъчната тъкан.

Какво представлява болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честото невродегенеративно заболяване, приблизително всеки 6-7 души с деменция страдат от него. Свързва се с образуването на бета амлиоидна плака в мозъка, която влошава когнитивните функции. Хората губят дори способността си да се ориентират във всекидневието.

Причината за заболяването в най-честата му форма, която не е генетично базирана, не е разгадана. Това затруднява лечението, въпреки че се отбелязва известен напредък. По отношение на причините по-рано тази година стана ясно, че обикновеният херпесен вирус може да предизвика плаки в мозъка, свързани с болестта на Алцхаймер. Тезата бе развита от учените в Университета на Tufts, които използваха 3D модел на живи човешки мозъчни клетки.

Зелен чай и ресвератрол от грозде намаляват плаката

Сега същият екип от учени тества лабораторно 21 различни съединения. Идеята е да се види, кои от тях имат потенциал да намалят образуването на бета амилоидна плака. Именно тези отлагания са в основата на болестта на Алцхаймер.

Така става ясно, че две често срещани съединения – катехини от зелен чай и ресвератрол, открити в червеното вино и други храни – имат способността да намалят образуването на плаки в мозъчната тъкан. При това те имат малко или дори нямат никакви странични ефекти.

Учените описват своите открития в научното списание Free Radical Biology and Medicine.

Някои от тези 21 тествани съединения намаляват прогресията на заболяването чрез своето антивирусно действие. Те могат да забавят например болестта на Алцхаймер, предизвикана от херпесния вирус.

Намирането на съединение, което може да намали плаките, независимо от първопричината, би било идеално. Това би показало, че независимо от причината за алцхаймер, все пак може да се постигне някакво подобрение, казва Дана Кернс, ръководител на изследването.

неврони паркинсон лечение
Причините за алцхаймер не са напълно разгадани и са различни.

Куркумин, метформин и цитиколин също дават надежда

В хода на лабораторното тестване върху отгледана неврологична тъкан се установило, че пет съединения могат да бъдат надеждна профилактика на тези плаки. Освен съединенията в зеления чай и ресвератрол, подобни свойства проявяват още веществото куркумин (съдържа се в куркумата), лекарството за диабет Метформин и съединение, наречено цитиколин. Последните също предотвратили образуването на плаки, без да имат противовирусен ефект.

След прилагане на тези съединения в нервните клетки нямало практически видима плака след около седмица.

Катехините са молекули в чаените листа, които имат антиоксидантен ефект. Изследвани са като потенциално лечение на рак. Ресвератролът пък често привлича внимание със способността си да възпира стареенето.

Кръвно-мозъчната бариера е предизвикателство

Кернс предупреждава, че ефекта в лаборатория „невинаги се пренася напълно върху пациенти със заболяването“. Някои съединения не могат просто така да преминат кръвно-мозъчната бариера, което би било от съществено значение в случай на болестта на Алцхаймер. Други имат ниска бионаличност, което означава, че не се абсорбират лесно в тъканите или от кръвта.

Все пак откритието е важно, защото към момента няма достатъчно ефективни лекарства за болестта на Алцхаймер, нито пък начини за предотвратяване на нейното прогресиране. Няколко фармацевтични компании работят интензивно в тази област.

Съединенията, за които има данни, че са успешни, са известни като безопасни и лесно достъпни. Могат да се приемат като хранителна добавка или да се приемат с храната.

Естествените източници на ресвератрол включват червено вино, някои плодове като грозде, боровинки и червени боровинки, фъстъци, шамфъстък и какао.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -