вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПчелният мед чисти мазнини в кръвта

Пчелният мед чисти мазнини в кръвта

Пчелен мед може да помогне за намаляване на мазнините в кръвта. Това е основен извод от ново мега проучване, осъществено от Университета в Торонто. Учените там направиха систематичен преглед и мета-анализ на предишни контролирани проучвания. Целта е била да опишат по-добре ефекта от консумацията на мед с оглед намаляване на някои рискови фактори, свързани със здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Сваля холестерола и триглицеридите

Така е установено, че медът може да намали нивата на общия холестерол, LDL-C, както и нивата на триглицеридите на гладно. В допълнение повишава нивата на HDL-C. Редовната (но умерена!) консумация на мед повишава нивата на два показателя, свързани с имунната система и регулирането на възпаленията в организма – IL-6 и TNF-α.

Учените отбелязват, че има значение от какви растения е добит медът, както и с какви методи е обработван. Медът от детелина и суровият мед например понижават кръвната захар, изследвана сутрин на гладно, както и общия холестерол.

Ползите за здравето от суровия мед, който не е подложен на пастьоризация, се дължат на пробиотични бактерии в продукта – лактобацили и др. В други проучвания е доказано, че лактобацилите подобряват регулирането на имунната система, намаляват нивата на серумните липиди, имат антиоксидантен ефект и поддържат нивата на късоверижни мастни киселини в червата.

Захарта в меда – доколко полезна е тя

Много диетолози казват, че „захарта си е захар…“, но новото проучване показват, че това не е точно така.

В меда има около 80% захар, по-голямата част от която е фруктоза и глюкоза. Въпреки това настоящото проучване установи, че различните други биоактивни вещества в него носят кардиометаболични ползи за здравето.

Редките захари, за които е доказано, че променят както краткосрочните, така и дългосрочните резултати на кръвната глюкоза, са едва около 14% от съдържанието на захар в меда.  

Експертите препоръчват да се замислите, в кои случаи може да заместите обикновената бяла захар, сиропи или други подсладител с натурален мед. По този начин може да намалите кардиометаболитните рискове.

Какъв е съставът на натуралния пчелен мед

Пчелният мед се състои от различни сложни захари, органични киселини, ензими, протеини, аминокиселини, минерали, витамини и други биологично активни съединения. Смята се за по-здравословна алтернатива на захарта. Доказано е, че медът осигурява множество ползи за здравето, включително подпомага отслабването, овладяване на възпаления, на мазнините в кръвта и гликемичния контрол като цяло.

Учените в настоящото проучване са анализирали обобщени резултати от предишни изследвания по темата в базите данни на MEDLINE, Embase и Cochrane Central Register of Controlled Studies. Става дума за проучвания, които изследват ефекта от консумацията на мед в продължение на 7 дни или повече. Тези проучвания определят как консумацията на мед влияе върху затлъстяването, гликемичния контрол, липидите, кръвното налягане, пикочната киселина, възпалителните маркери и маркерите за неалкохолна мастна чернодробна болест.

Лабораторни показатели, за които медът влияе

Анализирани са 18 контролирани изпитвания с включени в тях общо 1105 участници. Средната дневна доза мед, която тези хора са консумирали, е била 40 грама, а средната продължителност – 8 седмици.

Различните сравнения на опити, включени в тези проучвания, включват влиянието на меда върху телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ), обиколката на талията, систоличното кръвно налягане (SBP), диастоличното кръвно налягане (DBP), глюкозата на гладно, инсулина на гладно, гликирания хемоглобин, оценка на хомеостазния модел на инсулинова резистентност (HOMA-IR), липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-C), липопротеинов холестерол с висока плътност (HDL-C), триглицериди на гладно, аполипопротеин, високочувствителен С-реактивен протеин (CRP) ), интерлевкин 6 (IL-6), фактор на туморна некроза α (TNF-α), пикочна киселина и аланин аминотрансфераза (ALT).   

Източници:

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -