сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъединения в гроздето и боровинките укрепват имунитета

Съединения в гроздето и боровинките укрепват имунитета

Учените провериха ефекта на 446 съединения, важни за имунната система и обявиха две от тях за най-въздействащи, съобщи британският в. „Телеграф“. Тези съединения влизали във взаимодействие с витамин D, повишавайки активността на гена CAMP. Даденият ген помага да се усили имунният отговор.

Първото съединение бил ресвератролът, който може да се намери в червеното грозде и в червеното вино. Приписват му антиракови свойства и способност да пази от сърдечносъдови заболявания. Веществото отдавна е известно като полезно, има го и в много хранителни добавки. Последното проучване на Орегонския университет обаче е първото, нагледно показващо как съединението си взаимодейства с витамините. Второто съединение – птеростилбен, се съдържа в обикновените боровинки. Най-важното му качество е да намалява показателите на холестерола.

Ръководителят на проучването д-р Адриан Хомбарт коментира: съвместното въздействие на двете съединения заедно с витамин D категорично увеличава експресията на гена САМР. Той е важен за имунната система колкото и витамин D. В научните среди двете вещества се коментират отскоро. Досега изследванията са провеждани само върху клетъчни култури в лабораторни условия. Затова е трудно да се каже, доколко съединенията, включени в състава на храните, ще могат да покажат същия резултат в организма при реални условия.

Свързани теми: Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет

Петте най-добри групи продукти срещу рака

Чаша вино на ден действа срещу възпаления

Витамин В1 в бирата е повече отколкото в някои плодове и зеленчуци

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -