вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияАнализ на ретината издава диабетната невропатия

Анализ на ретината издава диабетната невропатия

Диабетът може да увреди сърцето и кръвоносните съдове. Най-често обаче щетите са по нервната система. Близо една трета от възрастните болни страдат от диабетна полиневропатия. За съжаление клиничната картина невинаги се разпознава навреме, затова може да има тежки последици.

Сега нов метод позволява да се разбере повече за размера на уврежданията само въз основа на преглед на роговицата. Новината бе съобщена на годишния Конгрес на Германското офталмологично дружество.

Полиневропатията е късно усложнение на диабета

Причината е, че повишената кръвна захар атакува нервите. Засегнати са особено разположените под кожата нерви за чувствителност и движение. Това води до болки и притъпяване на чувствителността.

Последиците от полиневропатията може да са драматични: може да се стигне до парализиране на части от крайниците, ритъмни нарушения, слабост на пикочния мехур, проблеми с ерекцията или парализиране на стомаха (диабетична гастропареза).

Засегнатите често изобщо не си дават сметка, когато нараняват стъпалата си. Развиват се хронични възпаления, които в отделни случаи може да доведат до ампутация на пръсти от стъпалата или дори на цяло стъпало.

Трудно се открива засягане на нервите при диабет

Наистина е трудно диабетната невропатия да се диагностицира навреме и надеждно, казва проф. Рудолф Гутхоф, директор на университетската клиника в Рощок. Единственият надежден начин досега по думите му е да се вземат проби тъкан от засегнатите участъци на крака. Това обаче е доста натоварващо за пациентите и въъпреки това не е на 100% точно.

Заедно с екипа си проф. Гутхоф намерил друга възможност. Знаем, че окото отразява увреждания на нервите по различни места в тялото. Със специален лазерен микроскоп офталмолозите измерват плетеницата от нерви в роговицата и по този начин могат да си извадят заключения за нервната система на тялото. Като пряк критерий за наличието на диабетна полиневропатия се смята дъллжината на нервните влакна, плътността на плетката им и броя на разклоненията.

С микроскоп можем да диагностицираме навреме диабетната полиневропатия, преди да се стигне до тежки увреждания, обяснява професорът. Този напредък обаче не променя факта, че за заболяването все още лечение няма. Единственото, което може да се направи за пациента, е той да бъде подпомогнат така, че да поддържа кръвната си захар в нормата.

Освен това трябва да се внимава за миниатюрни наранявания на стъпалата и за тях да се полагат специални грижи. Проф. Гутхоф смята, че новите диагностични възможности ще отворят пътя за разработка на нови медикаменти. Чрез тях фармацевтичните фирми ще могат да докажат ефективността на препаратите еднозначно и навреме.

Свързани теми: Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

Спасиха от ампутация краката на 4-ма възрастни със стент

Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -