вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпасиха от ампутация краката на 4-ма възрастни със стент

Спасиха от ампутация краката на 4-ма възрастни със стент

Долните крайници на 4-ма възрастни бяха спасени от ампутация с помощта на стент в Пловдив. Демонстративните операции на пациентите на възраст от 60 до 75 години бяха направени съвместно от хирурзи в отделението по инвазивна кардиология и клиниката по съдова хирургия на Университетска болница „Свети Георги“. След интервенциите двамата мъже и двете жени ще могат да се движат спокойно и без да изпитват болки.

При всеки от тях с игла е проникнато в артериите на крака на различни места, за да се достигне до местата, където има стесняване или цялостно запушване от атеросклеротични плаки. След като се премине през проблемните зони, те се разширяват с т.нар. балони и им се поставя стент, който да запази проходимостта на артериалните съдове, обясни д-р Гинчо Тонев, началник на отделението по инвазивна кардиология.

Преди процедурите предварително е направена диагностика на краката на пациентите, страдащи от периферна атеросклероза. Успешните интервенции осигуряват бързо стабилизиране на състоянието на пациентите и гарантират избягване на хирургична намеса в бъдеще. По време на операцията пациентът не е под пълна упойка, а следоперативният престой е само 1 ден. При стандартна хирургична операция този период е между 10 и 14 дни, отбеляза д-р Тонев.

Той обясни, че лечението на четиримата пациенти е извършено по клинични пътеки на НЗОК. Двамата мъже и двете жени вече ще могат спокойно и продължително да ходят, без да изпитват болки и дискомфорт в краката. Често периферната атеросклероза е причина за ампутации на крайниците, припомниха кардиолози.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -