сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за хора с проблемен имунитет в Александровска

Безплатни прегледи за хора с проблемен имунитет в Александровска

Имунната система при някои хора е по-слаба от нормалното. Те боледуват често от различни инфекции, трудно успяват да се излекуват дори с помощта на антибиотици. Затова по случай Световната седмица на първичните имунни дефицити в Александровска са подготвили редица инициативи, за да помогнат на хората с този проблем да намерят подходяща лекарска повощ.

В периода 23-27 април в Александровска ще се проведат безплатни прегледи на деца и възрастни, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:

  • Четири или повече отита в рамките на 1 година
  • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
  • Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект
  • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година
  • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
  • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
  • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
  • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
  • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
  • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

За деца (под 18г.) консултации ще се провеждат в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ от 10 до 12 часа след предварително записан час на тел.: 0877571269. Тази година като нова инициатива ще бъде оценяван хуморалният имунен отговор на желаещите, чрез безплатно изследване на серумни имуноглобулини, ИгГ субкласове и постваксинален отговор към протеинови антигени.

Консултациите за лица над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на тел. 0877 570898.

Какво е първичен имунен дефицит

ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. Около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. Основна цел на Експертния център на УМБАЛ „Александровска“ е  осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с ПИД.

Благодарение на инициативите по време на Световната седмицата на ПИД, свързани с популяризирането на проблема, през последните 7 години в Клиниката по клинична имунология и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” са новодиагностицирани 59 пациента, от които 36 през последните две години. Този резултат е съпоставим с другите европейски страни.

Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на гражданите за подробна информация относно имунните дефицити. Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина:

facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria,

тел.: 0877 570898, e-mail: bgpidceter@gmail.com

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -