четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да пием правилно лекарствата

Как да пием правилно лекарствата

Повечето от нас смятат, че специални указания в таки насока не са необходими. Бъркат обаче, защото самов Германия годишно около 1 млн. души попадат в болница, защото се е стигнало до нежелани взаимодействия с храни или напитки, пише в. „Билд“.

Основни правила как да пием лекарства

Таблетките и капсулите се пият винаги в седнало или право положение с чаша обикновена чешмяна вода (100-200 мл). Легналото положение е нежелателно, защото лекарството може да заседне в хранопровода и да увреди лигавицата (например обезболяващите или антибиотиците). Ако хапчето е твърде голямо и създава затруднения при преглъщането, може да се начупи на парченца, но все пак преди това попитайте аптекаря. В някои случаи начупването може да ускори въздействието, а лекарството да увреди стомашната лигавица, ако твърде бързо се разтвори.

Половинка таблетка може да се вземе само ако това изрично е указано в листовката. По принцип върху хапчето има маркирана вдлъбната линия. Само че при някои вдлъбнатините са „украса“ с цел разпознаване на таблетката. Кога не трябва да се дели? Често при по-малки дози концентрацията на активната съставка не е разпределена равномерно в цялата таблетка, което значи, че половинка от нея не е половината от лекарството. Други хапчета пък са със забавено освобождаване на медикамента. Натрошим ли я, тя се разтваря в стомаха много по-бързо, а времето за действие се намалява.

Мляко, сок, бира или вино може да променят ефекта от таблетката

Може ли лекарствата да се пият с други напитки освен с вода? Не, отговарят експертите на „Билд“. Мляко, минерална вода, сок, бира или вино могат да повлияят върху ефекта от медикамента. Калцият в млякото, соковете и някои минерални води може да се свърже с активната съставка в някои хапчета и така да попречи тя да навлезе в кръвта. Това важи например при хормони за щитовидната жлеза, някои антибиотици и лекарства за костна плътност. Дори малко мляко в кафето може да влияе. Алкохолът по принцип увеличава силно въздействието на успокояващите таблетки. Затова при някои лекарства се налага пълно лишаване от него за периода на терапията. Предупреждение за това се съдържа в листовката.

Много важно е правилното съхранение на лекарствата, особено през лятото, когато температурите са високи. Повечето медикаменти трябва да се съхраняват на сухо място с температура под 25 градуса. Излагането им на пряко слънчева светлина е противопоказано. Някои като инсулина обаче, трябва винаги да са на хладно място. При дълго пътуване с кола съхранявайте лекарствата под предните седалки или още по-добре в хладилна чанта.

Даването на детските сиропчета също има своите тънкости. Не използвайте чаена или супена лъжица, тъй като те са с различен обем. Най-добре е с мерителна лъжичка или пък с пластмасова спринцовка от аптеката, която също е разграфена. Това е важно, тъй като при по-ниска доза от сироп с антибиотик може да се стигне до резистентност. Ако тя е по-висока пък може да има странични ефекти.

Още няколко съвета:

Веднъж годишно проверявайте съдържанието на аптечката вкъщи. Изхвърлете лекарствата с изтекъл срок на годност. Затова винаги ги съхранявайте с оригиналната опаковка и листовка. За предпочитане е аптечката да се съхранява в спалнята или всекидневната, а не в банята или кухнята, където влажността е по-висока. В жилище с деца шкафчето трябва да се заключва.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -