Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа

PRINT

Обикновената ряпа може да се окаже мощно оръжие срещу вирусите и най-вече грипа, който дава най-тежките усложнения, пише в. „Дейли експрес“ като цитира японски учени. Компанията „Кагоме“ разработила пробиотично питие, което укрепва имунитета срещу вирусите на грипа. То е на основата на маринованата ряпа – популярно блюдо в Япония.

Учените установили, че мощните противовирусни свойства на ряпата се умножават с помощта на определен щам на бактерия. Питието вече е тествано върху мишки. Вече са започнали и изпитания при хора с надеждата за същия благоприятен ефект. Ако той бъде потвърден, голям брой човешки животи може да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи „добрите“ бактерии в червата, твърдят авторите на разработката.

Японските изследователи са открили, че бактерията лактобацилус бревис в маринованата ряпа предпазва мишки, изложени на въздействието на грипни вируси. Бактерията стимулира производството на имунни молекули, в това число и на специфични грипни антитела. При гризачите ефектът е бил толкова силен, че е предотвратил инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип. Учените вярват, че по същия начин могат да осигурят защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на китайския птичи грип, проявил се за пръв път сред хора по-рано през тази година.

Авторите на проучването са установили, че консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция облекчава симптоми на заболяването като загуба на тегло и влошаване на общото състояние.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *