вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЧести инфекции в носа са една от първопричините за пропускливи черва

Чести инфекции в носа са една от първопричините за пропускливи черва

Синдромът на пропускливите черва е състояние, което създава неприятни симптоми – газове, болки или тежест в стомаха и умора. Но не е само това! Все повече са данните, които свързват синдрома на пропускливите черва с автоимунни процеси и заболявания.

Стигне ли се дотам, обикновено се лекува последицата, а не първопричината. Къде са корените на проблема, разказа наскоро при гостуването си в София известната природолечителка от Германия графиня Ангелика фон Волфскийл.

Всичко тръгва от лигавиците, които са най-уязвими за прегрешенията в храненето и начина на живот. Изумително е, че те имат обща площ от около 500 m² само в тялото на един човек! Задачата им е да защитават организма, като пропускат полезните вещества, но оказват отпор на вредните.

При контакт с болестотворни причинители се развива възпаление. Често то тръгва именно от лигавицата. Чрез възпалението организмът се бори с инфекциите. Само че когато стане хронично, може да обърка имунната реакция и да отключи автоимунни заболявания.

Скритите възпаления в червата и урогениталния тракт, носа, гърлото, синусите, са пътя към хронични или автоимунни заболявания. А каква е връзката между носоглътката и корема? “Според традиционната китайска медицина в организма има меридиани, по които всички сетивни органи са свързани с вътрешните органи. Носът се свързва с пикочния мехур. Затова всички заболявания в урогениталния тракт се влияят от нелекувани заболявания в носа и синусите. Важи и обратното – проблемите в урогениталния тракт се отразяват на носа и синусите”, коментира природолечителката.

Как тялото ни се пази от причинителите на инфекции

хормонални проблемиЗащитните бариери на тялото са няколко. Сълзите прихващат и отмиват и вредни вещества. Кожата пък е предпазна мантия срещу киселините със своите мастни и потни жлези. Лигавиците са най-важната и сложна защита. Те са снабдени допълнително с химични и имунологични предпазни механизми. Кожата и лигавиците са свързани с лимфната система и комуникират помежду си. Така при среща с микроби могат заедно да стартират защитни реакции.

Кое влияе зле на лигавицата?

Студ, горещина, физически, химически стрес, токсини и инфекции отслабват нейната защитна функция. Приемът на антибиотици пък променя баланса на бактериите. Моят съвет е при инфекции първо да се опита с природолечебни методи като Шуслерови соли и горчиви субстанции, посочва графиня Волфскийл.

Други вредни влияния:

  • Лъче- и химиотерапия, независимо къде е ракът.
  • Продължително приемане на лекарства за киселини (блокери на протонната помпа). Тези хапчетата блокират не само киселините, но и усвояването на витамин В12. Това води до намаляване на обмяната на веществата в централната нервна система и нервите изобщо. Това също може да отключи проблема с пропускливите черва, изтъква графинята.
  • Антихистамините са други лекарства, които се дават често без реална необходимост, например при лека хрема. Тези медикаменти също създават предпоставка за синдрома на пропускливите черва, непоносимост към хистамин.
  • Пристрастяването с капките за нос. Те стесняват съдовете, най-често са на основата на ксилометазолин, и също увреждат лигавиците. Вместо капки предписвам на пациентите вътрешно комбинация от Шуслерова сол №8 и мехлем с тази сол, казва немската лечителка.

Каква е връзката между честите инфекции в носа и проблемите с червата?

тънки черва възпалениеАлергии и възпаление на носната лигавица, сенна хрема и астма, се отразяват и на белия дроб – това е известно. По-малко известно е, че може да се проявят и като хранителна непоносимост. При колит например е ясно, че е възпалена лигавицата на дебелото черво. Рядко в хода на лечението някой ще направи връзка с честите инфекции на носната лигавица, за да се види дали състоянието не може да се повлияе и по този начин. Пазим се от алергии, като се грижим за чревната флора. Важно е да се храним правилно и да приемаме горчиви субстанции.

Между тънкото и дебелото черво се намира илеоцикалната клапа. Стрес, неправилно хранене и др. намаляват нейната способност да се затваря. Бактериите тръгват нагоре. Ние усещаме директни симптоми в стомаха, но се нарушава и балансът на имунитета. По думите на графиня Волфскийл може да си помогнем като приемаме ШС №5, защото тя тонизира, особено при газове. Комбинираме с мехлем със сол №7 в долната част на корема – тя регулира затварянето.

Кортизолът се покачва при стрес, блокира нормалните функции в организма

В последните години вече се знае много за състоянието на червата, които 24 часа работят за нашето здраве и добро състояние. Нервите в червата са в постоянна комуникация с нервите в мозъка ни. Когато се намираме в траен стрес това се отразява на мозъка ни – вече се говори за leaky brain.

Кортизолът – когато се покачва при стрес, се блокират други функции на организма – вдигаме кръвно, появява се разстройство, 80% от информацията в червата през нервус вагус отива в мозъка. Високите нива на кортизола водят до соматични оплаквания, стомашно-чревният тракт нарушава нормалната си работа. Когато човек изпитва страх или силен стрес, често усеща това в стомаха.

Трайният стрес става причина да не може изобщо да се възстановим повече. Изчерпва способността ни да си почиваме. Кортизолът изтощава надбъбречната жлеза – тя е енергийният резервоар на организма, изтощаваме се тотално.

Илиана Димитрова

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -