Чести инфекции в носа са една от първопричините за пропускливи черва

PRINT
графиня Ангелика Волфскийл

Синдромът на пропускливите черва е състояние, което създава неприятни симптоми – газове, болки или тежест в стомаха и умора. Но не е само това! Все повече са данните, които свързват синдрома на пропускливите черва с автоимунни процеси и заболявания.

Стигне ли се дотам, обикновено се лекува последицата, а не първопричината. Къде са корените на проблема, разказа наскоро при гостуването си в София известната природолечителка от Германия графиня Ангелика фон Волфскийл.

Всичко тръгва от лигавиците, които са най-уязвими за прегрешенията в храненето и начина на живот. Изумително е, че те имат обща площ от около 500 m² само в тялото на един човек! Задачата им е да защитават организма, като пропускат полезните вещества, но оказват отпор на вредните.

При контакт с болестотворни причинители се развива възпаление. Често то тръгва именно от лигавицата. Чрез възпалението организмът се бори с инфекциите. Само че когато стане хронично, може да обърка имунната реакция и да отключи автоимунни заболявания.

Скритите възпаления в червата и урогениталния тракт, носа, гърлото, синусите, са пътя към хронични или автоимунни заболявания. А каква е връзката между носоглътката и корема? “Според традиционната китайска медицина в организма има меридиани, по които всички сетивни органи са свързани с вътрешните органи. Носът се свързва с пикочния мехур. Затова всички заболявания в урогениталния тракт се влияят от нелекувани заболявания в носа и синусите. Важи и обратното – проблемите в урогениталния тракт се отразяват на носа и синусите”, коментира природолечителката.

Как тялото ни се пази от причинителите на инфекции

хормонални проблемиЗащитните бариери на тялото са няколко. Сълзите прихващат и отмиват и вредни вещества. Кожата пък е предпазна мантия срещу киселините със своите мастни и потни жлези. Лигавиците са най-важната и сложна защита. Те са снабдени допълнително с химични и имунологични предпазни механизми. Кожата и лигавиците са свързани с лимфната система и комуникират помежду си. Така при среща с микроби могат заедно да стартират защитни реакции.

Кое влияе зле на лигавицата?

Студ, горещина, физически, химически стрес, токсини и инфекции отслабват нейната защитна функция. Приемът на антибиотици пък променя баланса на бактериите. Моят съвет е при инфекции първо да се опита с природолечебни методи като Шуслерови соли и горчиви субстанции, посочва графиня Волфскийл.

Други вредни влияния:

  • Лъче- и химиотерапия, независимо къде е ракът.
  • Продължително приемане на лекарства за киселини (блокери на протонната помпа). Тези хапчетата блокират не само киселините, но и усвояването на витамин В12. Това води до намаляване на обмяната на веществата в централната нервна система и нервите изобщо. Това също може да отключи проблема с пропускливите черва, изтъква графинята.
  • Антихистамините са други лекарства, които се дават често без реална необходимост, например при лека хрема. Тези медикаменти също създават предпоставка за синдрома на пропускливите черва, непоносимост към хистамин.
  • Пристрастяването с капките за нос. Те стесняват съдовете, най-често са на основата на ксилометазолин, и също увреждат лигавиците. Вместо капки предписвам на пациентите вътрешно комбинация от Шуслерова сол №8 и мехлем с тази сол, казва немската лечителка.

Каква е връзката между честите инфекции в носа и проблемите с червата?

тънки черва възпалениеАлергии и възпаление на носната лигавица, сенна хрема и астма, се отразяват и на белия дроб – това е известно. По-малко известно е, че може да се проявят и като хранителна непоносимост. При колит например е ясно, че е възпалена лигавицата на дебелото черво. Рядко в хода на лечението някой ще направи връзка с честите инфекции на носната лигавица, за да се види дали състоянието не може да се повлияе и по този начин. Пазим се от алергии, като се грижим за чревната флора. Важно е да се храним правилно и да приемаме горчиви субстанции.

Между тънкото и дебелото черво се намира илеоцикалната клапа. Стрес, неправилно хранене и др. намаляват нейната способност да се затваря. Бактериите тръгват нагоре. Ние усещаме директни симптоми в стомаха, но се нарушава и балансът на имунитета. По думите на графиня Волфскийл може да си помогнем като приемаме ШС №5, защото тя тонизира, особено при газове. Комбинираме с мехлем със сол №7 в долната част на корема – тя регулира затварянето.

Кортизолът се покачва при стрес, блокира нормалните функции в организма

В последните години вече се знае много за състоянието на червата, които 24 часа работят за нашето здраве и добро състояние. Нервите в червата са в постоянна комуникация с нервите в мозъка ни. Когато се намираме в траен стрес това се отразява на мозъка ни – вече се говори за leaky brain.

Кортизолът – когато се покачва при стрес, се блокират други функции на организма – вдигаме кръвно, появява се разстройство, 80% от информацията в червата през нервус вагус отива в мозъка. Високите нива на кортизола водят до соматични оплаквания, стомашно-чревният тракт нарушава нормалната си работа. Когато човек изпитва страх или силен стрес, често усеща това в стомаха.

Трайният стрес става причина да не може изобщо да се възстановим повече. Изчерпва способността ни да си почиваме. Кортизолът изтощава надбъбречната жлеза – тя е енергийният резервоар на организма, изтощаваме се тотално.

Илиана Димитрова

 

[Общо: 59    Средно: 3.3/5]
Чести инфекции в носа са една от първопричините за пропускливи черва беше последно модифицирана от: юни 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *