вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГлавоболие и световъртеж - симптоми на високо кръвно

Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно

Много пациенти, особено по-младите, се притесняват, когато получат за лечението на хипертонията си два или три медикамента. Опасяват се, че това ще продължи цял живот. Всъщност лекарствата за кръвно може да се намалят и дори спрат, но само ако се намали теглото, коригира се начинът на живот и се постигнат задоволителни стойности на кръвното, посочва проф. Светла Торбова, кардиолог с дългогодишна практика и председател на Българската лига по хипертония.

Такива промени или корекции на терапията се правят само под контрола на кардиолог. Лекарката дава пример със свой пациент: 40-годишен мъж, който от ученик е с кръвно. Успява да постигне нормално тегло като спортува, сваля килограми. В момента в топлите сезони може да бъде без лекарства.

Мъжете споделят опасения, че хапчетата може да повлияят негативно върху сексуалните им възможности. Това категорично не е вярно, казва проф. Торбова. Вярно е дори обратното – някои от хапчетата са за мъже в активна възраст и дори помагат за запазване на сексуалната функция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи 
Кръвното е причина за плаката в съдовете 
Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода 

„Комбинираното лечение дава много възможности. С него се започва, когато стойностите са по-високи, когато е минало време от първите случаи на вдигане на кръвно, когато са колебливи стойностите, когато са високи и не може да се постигне резултат с една или две таблетки. Има голям избор на препарати, които съчетават две или три лекарства в едно, а също и ясни критерии, по които те се комбинират.

През 2005 г. работна група, която аз ръководех, разработи консенсус за комбинирана терапия. Нашата препоръка беше да се гледат не само стойностите на кръвното, но и общия сърдечносъдов риск. Може да има повишени стойности, но без други рискови фактори. При нисък риск се назначава монотерапия, при среден или повишен риск – комбинирана терапия“, коментира кардиологът.

Хипертониците у нас се откриват навреме, но невинаги се лекуват както трябва. Пациентите, които успешно овладяват стойностите си, са 37%. У нас е правено проучване върху 2000 души. По-голямата част започват лечение още през първата година. По-малко се тези, които отлагат. Въпросът е да се открие трайно повишеното налягане. Еднократно измерени високи стойности още не са диагноза, трябва да се установят два-три пъти, изчаква се и тогава се преценява дали става дума за временен инцидент или хипертония.

Важно е самите хора да познават ранните симптоми на високото кръвно. При всяко по-сериозно неразположение е важно да го мерите, особено ако сте над 40 г. Типични признаци са главоболие, световъртеж или светкавици пред очите, макар че те могат да са признак и на много други заболявания.

Как хипертонията вреди на организма?

Поддържането на високо кръвно в продължение само на 5 години със сигурност води до увреждане на съдовете, сърцето и мозъка. Това е процес, който не спира. Хипертонията е на първо място като рисков фактор за сърдечносъдови инциденти и причина за смърт №1 в света и в България.

Откъде се взема кръвното?

Съвременният начин на живот – лошо хранене, много калории, затлъстяване и обездвижване, са фактори, които провокират високото кръвно. Разбира се, влияе и стресът, замърсената градска среда. Проф. Торбова съветва да обърнем внимание особено на коремното затлъстяване. Тези мазнини в коремната област и около органите като сърцето, черния дроб, имат друг състав. Те са с много негативни ефекти и водят до значително и по-бързо увреждане на органите.

Има данни, че пациенти без метаболитен синдром (коремно затлъстяване, повишена кръвна захар и нарушение на липидите) са с 20% риск за високо кръвно, а тези с метаболитен синдром имат двойно по-голям риск – 45%.

Коремната обиколка не трябва да е повече от 88 см при жените и 102 см при мъжете. Всеки само може лесно да провери у дома. По правило мъжете никога не си знаят коремната обиколка, споделя впечатленията си проф. Торбова. Напълняването тип „ябълка“ е с по-голям риск за увреждане на съдовете, намаляване на еластицитета им и затрудняване на работата на сърцето. Затова пък, ако се намали теглото, ще се подобрят и показателите.

Метаболитният синдром повишава 1,5 пъти общата смъртност, той се свързва с белодробен емболизъм, сънна апнея и венозни нарушения. В затлъстяването има генетичен момент, особено при тежките случаи. Само 10% от хората с наднормено тегло нямат здравословни проблеми, затова трябва да се полагат усилия – диета, спорт.

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -