Метаболитният синдром е затлъстяване с хипертония и висока кръвна захар

PRINT

Здравословните ни проблеми често се коренят в неправилното хранене. В това е убеден д-р Владимир Сугарев, специалист по вътрешни болести и експерт към МЗ. В практиката си той консултира доста пациенти, при които основната част от терапията е промяна в режима и начина на хранене. Кабинетът му за неконвенционални методи в медицината е в 20 ДКЦ в София. В практиката си д-р Сугарев прилага хомеопатия вече 17 г., притежава и сертификат по диетология.

Метаболитният синдром е комбинация от коремно затлъстяване, висока кръвна захар, високо кръвно, триглицериди и холестерол над нормата

Напълняването, особено в областта на корема от мнозина се възприема като естетичен дефект. Въпросът не е само в това, как изглеждаме. „Биреното“ коремче често е най-очебийният признак на метаболитния синдром. Това е състояние, което съчетава високо кръвно налягане, коремно затлъстяване, проблеми с кръвната захар, холестерола и триглицеридите. Лошото е, че хората с метаболитен синдром са изложени на много по-голям риск от диабет, или сърдечносъдово заболяване (виж графиката по-долу).

Ако човек се усети навреме, нищо не е загубено, уверява д-р Сугарев. Само че трябва дисциплина и последователност, да се следват съветите на лекаря. Принципите са прости, но не са лесни за следване: Трябва да се увеличи физическата активност, да се отстранят от менюто всички преработени растителни мазнини и като цяло драстично да се ограничи приемът на въглехидрати.

Повечето хора не осъзнават колко е важно да се храним правилно. Втурват се по задачи всеки ден, купуват предимно евтини готови храни, които изглеждат добре. Само че в тях има прекалено много мазнини, и то технологично обработени, захар и изкуствени добавки, затова им викат junk foods– храни боклук. Това са евтини снаксове, бързи закуски с високо съдържание на животински мазнини, сол или захар. Пълни са още с изкуствени есенции, пълнители, набухватели, консерванти, стабилизатори, оцветители и опасни генномодифицирани суровини, допълва картината д-р Сугарев.

Кои мазнини да избягваме

Българите се хранят основно с животински мазнини, които всъщност са вредни за организма. Към групата на добрите мазнини спадат всички видове олио от растителен произход – слънчогледово, рапично, фъстъчено, царевично, зехтин и мазнините в рибите. За да се ориентирате: при стайна температура добрите мазнини са в течно състояние, а лошите са с твърда консистенция. Т.е. трябва да избягваме храни със скрито съдържание на свинска мас – луканки, салами, кренвирши, пастети. Ако купуваме кренвирши, трябва да сме наясно, че в тях няма месо, а фино смляна смес от животински остатъци, сланина, соя и вода. Евтините малотрайни колбаси също не са за препоръчване. В луканка, създърма и други колбаси солта често превишава 5-10 пъти нормалната концентрация. За да се запази свежестта на луканката например, в нея се слагат нитрати, които после преминават в канцерогенните нитрозамини. Metabolic Syndrome2

Животинските мазнини причиняват рязко покачване на холестерола, главно на лошия – LDL. Той се отлага по стените на кръвоносните съдове, уплътнява ги, води до пълното или частичното им запушване, разказва д-р Сугарев. Човешкото тяло има нужда от холестерол, той играе важна роля за производството на някои хормони. Диетата при висок холестерол включва: общо количество мазнини – под 30 % от общия калориен внос. Наситени мазнини – под 7 %, мононенаситени – 15 % от калорийния внос, холестерол до 200 мг дневно и въглехидрати – 40 % от калорийния внос.

Минерални соли подобряват обмяната на веществата

Д-р Сугарев помага на пациентите си не само с диета, но и с хомеопатия. Широко приложение в практиката му намира Шуслеровата терапия. Това са минерални соли, приготвени по хомеопатичен метод. Някои от солите подобряват обмяната на веществата и ускоряват метаболизма това са тези с номера 5 (калиев фосфат), 9 (натриев фосфат) и 10 (натриев сулфат). Сутрин се взема сол №5 за балансиране на нервната система (предпазва от похапване поради стрес) и за енергия и добро настроение. На обяд – №10, която стимулира функциите на отделителната система и детоксикацията. Пречиства черния дроб и има меко диуретично действие. Вечер – сол №9, която освобождава клетката от излишните течности, нормализира алкално-киселинното равновесие в организма, стимулира метаболизма и подобрява храносмилането и преработването на по-мазните храни. Приемът е по 5 таблетки от всяка сол, за период от 1-2 месеца. Може да се правят по няколко такива курса годишно за повлияване на обмяната на веществата.

[Общо: 16    Средно: 3.1/5]
Метаболитният синдром е затлъстяване с хипертония и висока кръвна захар беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *