сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при затруднено носно дишане

Безплатни прегледи при затруднено носно дишане

Специалистите по ушно-носно-гърлени болести в „Софиямед“ обявиха, че провеждат безплатни профилактични прегледи за пациенти със затруднено носно дишане. Този симптом може да е свързан с много сериозни заболявания като сънна апнеа, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и други.

Прегледите ще се състоят на 26, 27 и 28 март. Приемното време е от 13:00 до 15:00 часа в кабинет 6 на ДКЦ „Софиямед“. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/465 00 00; 02/465 00 02; 0895 555 444; 0895 555 442.

Носните полипи се образуват най-често в етмоидалните синуси и се нарастват към носната кухина. Така запушват носа, затрудняват дишането и при преглед се виждат като гроздовидни образувания. По своята същност те не са носни, а носно-синусни полипи. Това обяснява проф. Георги Едрев.

Етмоидалните синуси са образувани от 10-15 клетки като пчелна пита около орбитите и страничните страни на носа. При алергични пациенти дихателната лигавица се подува, секретира обилно и изпълва кухините на етмоидалните клетки, като дори образува малки кисти. Дотук заболяването е алергична хрема. В носа и синусите се образува бактериален възпалителен процес, оформя се хроничен синузит (етмоитит) и се образуват полипите. С други думи, наличието на алергична хрема и прибавянето на хроничен синузит е механизмът на полипозата. Веднъж образувани, те се спускат в носната кухина и заемат определен обем от нея. Около 25% от болните се усложняват с бронхиална астма.

Постоянно запушеният нос може да е хронична хипертрофична хрема. До нея често се стига при изкривена носна преградка. По-тежките случаи се лекуват оперативно. Някои хора употребяват в продължение на месеци и дори години съдосвиващи капки, които с течение на времето спират да действат.

Вижте още: Опасни ли са полипите в носа и ухото 

Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит 

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -