неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоНовиниСутрин се събуждате сковани? Ето каква е причината

Сутрин се събуждате сковани? Ето каква е причината

Много хора се събуждат с усещане за сутрешна скованост на тялото. Сега учените от университета в Манчестър откриха, защо това е така. Причината е, че рано сутрин естественият ибупрофен при хората все още не е започнал да се произвежда в организма, съобщава британският в. „Телеграф“.

Защо сутрин крайниците са сковани

Повечето хора забелязват, че сутрин е по-трудно тялото да се контролира, крайниците са сковани и е нужно малко време, за да се раздвижи кръвта в целия организъм и те да започнат да се движат както обикновено. Британски учени са открили на какво се дължи това – оказва се, че естественият биологичен часовник на организма потиска възпалителните протеини по време на сън.

Когато започнем да се движим сутрин, тялото има нужда от малко време да се справи със сутрешната скованост, тъй като ефектът от тези протеини по това време на деня все още е много слаб. Откритието на британските учени има голямо практическо значение, тъй като може да помогне в разработването на лекарства срещу възпалителни заболявания. Например медикаменти за лечение на артрит.

Биологичният часовник влияе за възпалението

„Ако разбираме по-добре връзката между биологичните часовници и възпалението, можем да започнем да разработваме нови терапии за използване на това знание – казват авторите на изследването. – Изборът на момент от деня, в който се пият определени лекарства, може да ги направи по-ефективни“.

Учените разбрали какви са причините за сутрешната скованост, след като събрали клетки, взети от ставите на здрави мишки и хора. Клетките били от тези, които играят важна роля за патологията на ревматоидния артрит. Всяка от клетките имала установен 24-часов ритъм. После те били изкуствено настроени за нарушаване на този ритъм, като отговорният за него ген цитохром бил повреден. Това довело до увеличаване на възпалителните процеси. Учените смятат, че именно цитохромните протеини, които регулират биологичния часовник на клетките, оказват значителен противовъзпалителен ефект.

При използване на лекарства за активиране на този протеин възпалението намалявало. По силата на този механизъм може да се създаде нов мощен инструмент за лечение на артрит, смятат учените.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -