четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да понасяме по-леко жегите

Как да понасяме по-леко жегите

Жегите уморяват, правят ни апатични, а понякога водят до здравословни проблеми. В повечето случаи горещините и непоносимата жега действат мъчително на организма, като го дехидратират. Опитвайки да се справи с високите температури, организмът ни започва чрез усилено потене да осъществява собствената си терморегулация, а това води до голяма загуба на вода и страдание на всички органи и системи в него.

Не правете честата грешка да намалявате течностите срещу потенето. Обезводняването ни прави агресивни, раздразнителни, а недоспиването допълнително допринася за лошото настроение. Затова в големите летни горещини е добре да се успокоим и да не се претоварваме. За да се предпазим, трябва да приемаме достатъчно течности. Това не значи, че за кратко трябва да се изпие много вода. Студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. Не пийте прекалено студени напитки, тъй като те ще утолят жаждата ви временно. Кафето действа диуретично, затова не е подходящо за горещините. Благоприятно действие имат студените летни супи като таратора и гаспачото. Натуралните сокове също са добри, но е желателно да са без добавени захари.

Студените компреси са идеални за това време на годината. Те се поставят на очите, шията, лакътя, китките, дланите, коленете. Може да свършат работа и 1-2 кубчета лед. Не е добър избор да се вземе душ с много студена вода, по-добре е да е хладка, за не усещате жегата, след като излезете от банята. Климатикът също не бива да е настроен на прекалено ниска температура.

Ако времето се развали и вали, може да се обадят болки в ставите. За да не ви боли като излезете, раздвижете се малко вкъщи. Не се фиксирайте върху болката, мислете за друго и не злоупотребявайте с обезболяващите.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -