Какво означава гликемичният индекс на храните?

PRINT
пълнозърнест хляб

В диетите често се говори за гликемичен индекс на храните, препоръчват се тези, при които той е нисък. Какво означава това? Гликемичният индекс на продуктите показва в каква степен се повишават нивата на глюкоза в кръвта след консумацията му, пояснява д-р Анна Маслова, ендокринолог от клиника „Медси“ в Москва.

Продуктите с висок гликемичен индекс съдържат бързоразградими захари, които на момента засищат глада като бързо вдигат кръвната захар. След това обаче следва също толкова бърз спад. Казано на прост език – ако закусите филия със сладко или течен шоколад, след час-два отново ще сте гладни.

Затова при диета е важно да се подбират храни, чиито въглехидрати се усвояват от организма по-бавно като зеленчуци, пълнозърнести продукти и други. Цялата излишна глюкоза в организма се превръща в гликоген, който пък образува мастни запаси по тялото.

Нарушения в обмяната на веществата, дори да няма диабет, а също и непълноценната работа на задстомашната жлеза (панкреас), която произвежда инсулин според нивата на кръвната захар, може да станат причина за осезаемо наддаване в теглото. Подобни проблеми са повод да се посети лекаря, съветва д-р Маслова. При хиперинсулинемията човек наистина трябва да обръща внимание не само на общия брой калории в дневното меню, но и на гликемичният индекс на храните. Колкото по-висок е той, толкова по-голяма е вероятността да се трупат повече килограми.

Продукти с висок гликемичен индекс са картофи, захар, мед, сладка, банани, диня, цвекло, морков и царевица. Храните с нисък индекс или с „бавни“ въглехидрати са овесени ядки, ориз, варива (боб, леща, грах, нахут, соя), непреработени зърнени храни, прясноизцедени сокове без захар, домати, зелени зеленчуци, лимони, гъби, млечни продукти и пълнозърнест хляб.

[Общо: 24    Средно: 2.8/5]
Какво означава гликемичният индекс на храните? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *