сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНеалкохолната стеатоза заради много червено месо в менюто

Неалкохолната стеатоза заради много червено месо в менюто

Омазненият черен дроб е широко разпространено състояние. То е коварно, защото може да провокира хронични заболявания като диабет, цироза.

Червеното месо е новият виновник за мазен черен дроб

Добре известните причини са системна употреба на алкохол (не само концентрати, но и вино и бира) в комбинация с големи висококалорични порции. Сега обаче се оказва, че червеното месо също е голям враг на черния дроб, дори по него да няма тлъстини. Неподходящата храна може да стане причина за неалкохолната стеатоза на черния дроб.

Новите изводи, свързани с вредата от прекалената консумация на червено месо върху черния дроб, са направени в проучване на Школата по обществено здарве към Университета Хайфа. Наблюденията им показали, че колкото повече червено и преработено месо консумирали участниците в изследването, толкова по-голям бил рискът от омазнен черен дроб (стеатоза). Тази връзка била установена независимо от другите рискови фактои като приемането на наситени мастни киселини и индекса на телесната маса (BMI).

Освен това клетките в организма на любителите на червеното месо били по-малко чувствителни към инсулина. А инсулиновата резистентност е състояние, което води съм диабет.

Как да се храним и лекуваме при стеатоза на черния дроб?

Прекалено много желязо провокира възпаления

Възможна причина за неблагоприятното влияние на червеното месо може да е по-високото съдържание на желязо. Ако стойностите в кръвта са високи, се образуват високореактивни железни съединения, които са вредни за клетките. Те могат да провокират възпалителни процеси. Те протичат незабелязано, но могат да улеснят възникването както на омазнения черен дроб, така и на диабета.

Задушавайте вместо да печете

Любопитното е, че за влиянието на месото върху здравето има значение начина, по който то се приготвя. Ако повечето пъти го печете, гриловате или пържите, създавате по-голям риск за черния дроб, отколкото ако то задушавате или варите. Причината са т.нар. хетероциклични амини, които се образуват в препеченото месо. Те също могат да отключат възпалителни процеси.

Проучването се базира на данни от 357 участници на възраст от 40 до 70 г. При 39% от тях учените установили с помощта на ултразвуково изследване наличието на омазнен черен дроб или неалхоколна стеатоза.

Експертите проверили и инсулиновата резистентност с помощта на метода „Homeostasis model assessment“ (HOMA). Инсулиновите стойности и кръвната захар били измерени паралелно на гладно. 30% от участниците показали инсулинова резистентност.

Вижте още: Кое пази и кое разболява черния дроб?

Черният дроб не обича „кисела храна“

Вредни ли са нисковъглехидратните диети

месо протеинова диетаВ последните години много популярни са нисковъглехидратните диети. Те препоръчват замяна на обичайните източници на въглехидрати като хляб и тестени изделия с продукти, които имат високо съдържание на протеини. Повечето хора, които спазват такава диета, наблягат на месото, тъй като то им дава онова усещане за ситост, което иначе идва от въгелхидратите. Учените обаче предупреждават да внимаваче със свинското, телешкото и дори агнешкото. Вместо тях препоръчват птиче месо или риба. Освен това трябва да се избира и благоприятен за черния дроб метод на приготвяне на храната (задушаване или варене).

Стеатозата на черния дроб засяга 20-30% от възрастните

Може да не си давате сметка, но затлъстелият черен дроб е проблем на 20-30% от възрастното население в Европа. Стеатозата може да протече като възпалително заболяване, или да провокира, влоши диабет или бъбречно заболяване. В по-тежките случаи се стига до цироза, тъй като тъканите на черния дроб се превръщат в такава, каквато има в белезите по тялото. Тя не може да изпълнява сложната биохимична работа, която трябва да върши черният дроб.

Кои са основните причини за чернодробната стеатоза

Алкохол

Алхоколът безспорно е най-вреден за черния дроб. Преди години той бе основната причина за стеатозата. В последно време обаче това се промени и вече водеща причина е затлъстяването на този така важен орган. Висококалоричното хранене води до отлагане на мазнини не само под кожата, но и в самия черен дроб.

Прекаляването с тесто и захар вреди

Нали знаете гъските, които биват хранени с фуния заради черния им дроб. Нещо подобно се случва и при хората, които ядат твърде много въглехидрати – бял хляб, тестени закуски, захарни изделия. Неизбежно това води до затлъстяване на органа.

Наднорменото тегло не е само козметичен дефект

При много от хората с наднормено тегло се открива и затлъстял черен дроб. Неприятното е, че при всяко трето затлъстяло дете се открива уголемен черен дроб. Гените също оказват влияние. Комбинацията от съответното предразположение и нездравословен начин на живот може да доведе до стеатоза.

Диабетиците са най-застрашени

Стеатозата е най-разпространена при диабетиците. 90% от тях имат и този проблем. Тъй като клетките на тялото при диабет тип 2 са нечувствителни към инсулина, в тялото се отделят и циркулират повече мастни киселини. А това натоварва черния дроб.

Вируси, токсини и гени

Най-често начинът на живот е виновен за омазняването на органа. Някои вирусни заболявания като хепатит или генетични мутации също могат обаче да го причинят. Черният дроб се натоварва и от медикаментите, които вземаме. Всички те минават през него, за да се усвоят от организма. Дори популярната ацетилсалицилова киселина (аспирин) също го натоварва. Отравянето – чрез храна (например гъби) или токсини, също трябва да се неутрализира от черния дроб.

постене гладуванеГладуването е вредно за черния дроб

Както прекаляването с храната, така и гладуването могат да увредят органа. Любопитното е, че затлъстял черен дроб може да се открие при хора, които се подлагат на екстремни диети, също и при анорексици. Причината е, че на организма му липсват протеини, които дробът използва за обработването и изхвърлянето на мазнините.

Добрата новина е, че в много случаи черният дроб може да се регенерира, стига вече да не се е получила цироза. При това регенерацията протича изненадващо бързо. Най-ефективният подход е да се свалят излишните килограми. Това разтоварва и дроба, той връща нормалните си размери. Физическото натоварване ускорява този процес. Разбира се, хората с установен мазен черен дроб, трябва да се откажат от алкохола.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -