четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПротеиновите диети водят до камъни в бъбреците

Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците

Диетите като тази на Дюкан, при които се ядат главно протеини, са опасни за здравето, съобщават от Университета на Гранада. Според испанските учени белтъчните диети увеличат риска от камъни в бъбреците, а също и от други бъбречни заболявания, пише онлайн изданието Medical News Today.

Диетата на Дюкан може да стане причина за липса на витамини

Авторът на диетата Дюкан – лекар със същото име, е изгубил правото да практикува през 2013 г. Самият той признава, че диетата му може да стане причина за запек, липса на витамини, неприятен дъх и умора. Статистиката показва, че четирима от пет души, които са спазвали диетата му, след 36 месеца си възвърнали свалените килограми. Подобни колебания в теглото за повишен риск за хипертония, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански
Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб
Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване

В последните проучвания учените държали 10 плъхове на диета, състояща се от 45% протеини. Още 10 плъхове били на нормална храна. Диетата продължило 12 седмици (еквивалентни на 9 г. от човешкия живот). През това време основната група стопила 10% от телесното си тегло. Теглото на бъбреците обаче се увеличило с 22%, капилярите, които филтрират кръвта, пораснали с 13%, а обемът на колаген около капилярите – се увеличил с 32%.

Признаци, че започва образуване на камъни в бъбреците

Освен това концентрацията на цитрат в урината на плъхове намаляла с 88%, а киселинността се увеличила с 15%. Всичко това е доказателство, че в организма започва образуването на бъбречни камъни, че има повишен риск от бъбречна недостатъчност и ацидоза. Експерименти, проведени с хора, доказаха, че в плазмата и урината протичат подобни процеси. За да се намали риска от образуване на камъни, лекарите съветват да се консумират плодове и зеленчуци. Те съдържат калий и магнезий, които компенсират подкиселяването на тъканите, което настъпва при консумацията на много протеини от животински произход.

Автор Илиана Ангелова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -