вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВисока кръвна захар и диабет са риск за образуване на тромби

Висока кръвна захар и диабет са риск за образуване на тромби

Диабетът не боли, но може да причини сериозни усложнения – инфаркт, сърдечна недостатъчност, дори внезапна сърдечна смърт. Всеки 10 сек се откриват по двама болни от диабет и един умира от проблем, свързан с болестта. Около 300 млн. души в света са диабетици и броят им расте.

Диабетът е системно заболяване, което засяга съдовете, макро- и микроциркулацията, функцията на сърдечния мускул, метаболизма. Причините за диабета, който е два вида – тип 1 – инсулинозависим, и по-разпространения тип 2 – инсулино-резистентен, са неясни, но се смята, че има и наследствена предразположеност. Захарната болест е рисков фактор, който увеличава 2-3 пъти вероятността за сърдечносъдово заболяване с тежки усложнения (инфаркт, инсулт, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчносг, внезапна сърдечна смърт), напомня кардиологът проф. Христо Кожухаров, дмн (на снимката).

Невропатията може да увеличи риска от инсулт и инфаркт

проф. Христо Кожухаров кардиологКогато са засегнати малките съдове, се стига до полиневропатия, нефропатия и ретинопатии, а когато се увредят макросъдовете, са възможни инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Най-често пораженията са комбинирани. Затова възстановяването на съдовете (реваскуларизация) и регенерацията на тъканите са трудни.

Смята се, че високата кръвна захар има отношение към ендоваскуларната функции – създава условия за промяна в ендотела (вътрешния слой на кръвоносните съдове) и за образуване на плаки по тях, както и за по-лесно образуване на тромби. Високата кръвна захар има отношение и към метаболизма в черния дроб и в бъбреците, който влияе на кръвосъсирването и образуването на тромби.

От една страна, тя действа локално, на базата на осмотичния ефект, а от друга, влияе на ендоваскуларната функция, свързана с червените и белите кръвни телца и с тромбоцитите. Скоростта на кръвотока се забавя и това води до промени в меката плака по съдовете, която по-лесно се пука и може да доведе до тромбоза и запушване. Или влияе на хроничната плака у по-възрастните хора. Високата кръвна захар намалява скоростта на кръвотока в съдовете и съответно във всички органи.

Гликираният хемоглобин при диабет трябва да е под 7

Обикновено диабет тип 1 засяга по-младите хора – около 20- 40 г., а в по-късната възраст – диабет тип 2. При диабет тип 2 се наблюдават предимно плаки по съдовете, които ги стесняват, но по-трудно се получава тромбоза. Докато при диабет тип 1 става по-лесно. Смята се дори, че рискът от тежки усложнения и внезапна сърдечна смърт при тип 1 е по-висок от при тип 2.

Ето защо диабетиците трябва да се стремят към стойности на гликирания хемоглобин не повече от 7. Високата кръвна захар създава условия за по-тежки съдови промени, чернодробни проблеми, за по-лесно възникване на полиневропатия, нефропатия, която пък може да доведе до бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Метаболитен синдром в по-млада възраст е свързан с наднормено тегло, повишени стойности на кръвното, кръвната захар и холестерола. Ако не се вземат мерки, се стига до траен диабет в по-зряла възраст. Необходимо е човек да отслабне, да свали стойностите на кръвната захар, кръвното и холестерола. Както и да откаже цигарите, ако е пушач. За високото кръвно играят роля и бъбреците.

С напредване на годините се увреждат рецепторите, които регулират кръвното налягане. Диабетиците трябва да поддържат стойности не по-високи от 130 на 80. Някои специалисти смятат, че трябва да е дори по-ниско. Кръвното е свързано с бъбречната функция и може да се получи задръжка на урина поради по-трудното й отделяне.

Трябва да се знае, че наличието на микроалбуминурия е свързано с коронарни склероза. Понякога диабетиците стигат до трансплантация на бъбрек или на сърце. Някои смятат, че на диабетиците не би трябвало да се трансплантира сърце, ако то е увредено сериозно (кардиомиопатия, прекаран инфаркт, сърдечна недостатъчност, абсолютна аритмия). Опитът обаче показва, че ако нямат увреждане на бъбрек, нямат невропатия и са по-млади, могат да се подложат на трансплантация.

Понякога е по-добре диабетици на хапчета да преминат на инсулин при остър инфаркт на миокарда. Използването на инсулин при диабет тип 2 помага за по-добро усвояване на глюкозата. Ускорява се възстановяването при остър инфаркт на миокарда, твърди проф. Кожухаров.

С хапчетата се цели кръвната захар да е най-много 8 ммол/л

Диабетиците обикновено приемат много лекарства – за бъбреци, кръвно, аритмия, диуретици и промяната на кръвната захар може да е свързана донякъде с тях. При тежкия диабет, когато се налага инжектиране на 60-80 единици инсулин на 24 ч, по-лесно се получават усложнения. Ако диабетикът е на инсулин и регулира кръвната захар, кръвното, теглото, съня, храненето, като намали общия холестерол с 30-40%, може да живее нормално до 80-85 г.

Хората на инсулин да следят стойностите на гликирания хемоглобин, да прецизират дозите, така че да не се стига до хипогликемия, защото тя е много рисков фактор за сериозни съдови усложнения, които могат да са внезапни – инфаркт, инсулт, ритъмни нарушения.

Ето защо ендокринолозите съветват пациентите си да се пазят от падане на кръвната захар под 3,9 милимола на литър. Понякога инфарктът на миокарда може да протече без симптоми при диабетиците, ако имат невропатия. Важно е също стойностите на еритроцитите и тромбоцитите да не са високи, за да няма условия за тромбоза.

в. „24 часа“ 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -