вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолница "Шейново" обяви безплатни прегледи за миома

Болница „Шейново“ обяви безплатни прегледи за миома

Втората кампания за безплатни прегледи на жени, 9 диагностицирани с миомна болест, започна във Втора АГ болница „Шейново“ в София миналата седмица. „Правим го, защото заболяването е често срещано – миоми имат между 40 и 45% от жените. Въпреки това тези пациентки не са добре обгрижени като лечение, тъй като и в колегията все още не са достатъчно известни всички съвременни възможности за терапия“, обяснява д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“.

Миомите представляват доброкачествени тумори на гладката мускулна тъкан на матката. Причините за появата им остават неизяснени. Растежът им зависи от половите хормони и най-често след менопаузата развитието им постепенно спира. Миомната болест обаче се появява във все по-млада възраст и е проблем, когато жената не е раждала. За да не се стига до неспасяемо състояние на матката, миомите трябва да се следят внимателно и да се лекуват.

Целите на кампанията са да се определи подходящото поведение при всяка жена с миоми и пациентките да бъдат информирани и обучени как да живеят с това заболяване. „Искаме да им покажем, че то не е равнозначно на операция на всяка цена. Има доста други варианти, включително лекарствена те-рапия и емболизация на миомните възли“, обяснява д-р Велев. Такава процедура премина жена на 46 г., при която 3 месеца по-късно се отчита отличен резултат с намаляване на миомния възел. Терапията по запълване на кръвоносните съдове, захранващи миомата, със специални микрочастици, бе извършена в Клиниката по кардиология на Александровската болница.

Още сред първите прегледани тези дни в „Шейново“ имало жена, която спешно се нуждаела от медицинска помощ – още едно доказателство, че тези случаи често се занемаряват. 48-годишната пациентка била с голям миомен възел, с неправилни кръвотечения, анемичен синдром. Първо трябва да се спре кървенето и на втория етап да се обмисли какъв тип интервенция е препоръчителна. Повечето пациентки, които не се лекуват или се лекуват неправилно, всъщност не желаят да бъдат оперирани. Това е разбираемо – свързано е с голям стрес, и точно на тях трябва да покажем, че има и други лечебни методи, обяснява д-р Велев.

Кои са типичните по-тежки оплаквания:

  • обилни кръвотечения – менструални или извън тях,
  • болки, с притискане на околните тъкани и органи,
  • голям корем

Те влошават качеството на живота и жената не се чувства добре. Обикновено това става точно в най-активните години и затова адекватното за всяка отделна пациентка поведение е много важно.

Болницата е предвидила един месец за кампанията, но при интерес срокът ще бъде удължен. Прегледите се извършват в кабинет номер 2, където е най-добрият ултразвуков апарат. Неговото качество е изключително важно за диагностиката на миомата. Важно е да се определи къде точно се намира тя спрямо кухината на матката и останалите тъкани. Това ще определи терапевтичното поведение. Миомен възел с големина само 1 см, но растящ в кухината на матката, е достатъчен за изключително тежки менструални кръвотечения. Той пък може да бъде изваден и само с хистероскоп. Тоест без никакъв разрез, стига да е с големина до 3-4 см.

Ако същият възел -1 см, е на повърхността на матката, може с години да остане без симптоми. Сравнително неголемите възли може да се оперират и лапароскопски, докато при миома с размер 25 см на фона на други по-малки няма друг вариант освен отстраняване на матката. Такава жена, на 42 г., бе оперирана в „Шейново“ преди дни. Подобни случаи не са чести.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -