вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакъв е рискът от заразяване с COVID-19 на плажа?

Какъв е рискът от заразяване с COVID-19 на плажа?

Много хора, които смятат да прекарат отпуска край басейна или морето, си задават въпроса, доколко голям е рискът да се заразят с новия коронавирус в при влизане във водата или плуване. Риск във водата на практика няма, смятат експертите. По-важно е на самия плаж или при плуване да спазваме правилото за дистанция от другите  хора.  

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Какъв е шансът да пипнем коронавирус в морето?

Вероятността инфекцията да се предаде във водата е минимална, ако се стъпи на досегашните научни наблюдения. Федералните здравни служби на Германия също излязоха с официално становище, според което вероятността от пренасяне на SARS-CoV-2  чрез водата е нищожна. По данни на Световната здравна организация досега няма информация вирусът да е предаден по воден път. 

Теоретично не е изключено коронавирусът да попадне във водата от инфектирани хора. Само че възможните попаднали във водата вирусни частици са силно разредени, а и хлорирането на водата в басейните унищожава всякакви микроби, смята специалистът по инфекциозни болести проф. Хелмут Фикеншер от немския град Кил. Такова разреждане на болестотворния причинител във водата прави нищожно малки възможните количества вируси, които биха попаднали в друг здрав човек. 

По-важното е всеки един от нас трябва да обръща внимание на дистанцията, която трябва да спазваме на плажа. Струпването на хора до или във водата създава рискове.  

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Вирусът се предава главно от човек на човек

Основните пътища за предаване на тази инфекция са директно от човек на човек чрез капчици слюнка или секрети, които съдържат вируса. На плажа има и други фактори, които пазят хората от вируса. Високите температури на водата и интензивното слънчево греене през лятото още повече обезсилват дори минималните количества, които теоретично биха попаднали във водата.

Другият възможен, път по който короновирусът би попаднал във водата, е чрез отходните канали. SARS-CoV-2 обаче не би могъл да оцелее дълго във водата, тъй като е вирус с обвивка за разлика от норовирусите, които са без обвивка и се чувстват много добре във водата.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

Спазвайте правилата на хигиена и социална дистанция

Тези общи правила, за които слушаме от началото на пандемията, са много важни за нашата сигурност и на плажа. Носенето на маска или друго предпазно средство на устата не е подходящо за плажа, затова остава да се пазим чрез спазване на отстояние от 1,5-2 метра от другите хора около нас. Ако в момента имате някаква инфекция или разстройство, не бива да стоите близо до други хора на плажа или да се къпете до тях, тъй като така ги застрашавате. Правилото важи, независимо за какви вируси става дума.

Източник: netdoktor.de

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -