понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави, когато лигавицата на носа е много суха?

Какво се прави, когато лигавицата на носа е много суха?

Носната кухина има носно предверие, постлано с кожа с мастни жлези и косъмчета, и същинска носна кухина, постлана в долната половина от дихателна лигавица, а в горната предимно с обонятелни клетки. Първо ще разгледаме причините, а после ще дадем и няколко съвета за помощ с домашни средства или готови препарати от аптеката.

„Дихателните клетки са многослойни цилиндрични с реснички и около тях са разположени голям брой слузни жлези. Секретът на жлезите се изтласква от ресничките по посока на носоглътката. По този начин слузта попада в стомаха и червата, където се преработва. При добро здраве от носа не изтича секрет, а отива в гърлото, а оттам в стомаха. Абсолютна грешка е да се мисли, че секретите от носа попадат в бронхите и белите дробове“, казва д-р Мариана Мандажиева, специалист по алергология и УНГ, управител на МЦ „Искър“ в София (тел. за записване 0877 58 90 40).

Хрема със секрет в гърлото може да е от вируси и алергия

Кое уврежда носната лигавица и я изсушава?

д-р Мариана Мандажиева добър алерголог СофияВ някои случаи лигавицата на носа претърпява първични или вторични дистрофични промени, жлезите намаляват или изчезват и на тяхно място се развива съединителна тъкан. Това става главно под въздействие на външни вредни фактори – сух въздух и прах, циментови частици, дървесни стърготини, химически изпарения и др. Допълнително състоянието може да се задълбочи от чести инфекции или нелекувани алергии.

Носните реснички намаляват и при пушачи, като носът става по-сух от обикновено с образуване на кори, пояснява още д-р Мандажиева (на снимката). Работа с киселини и основи, както и с хром, кобалт, цинк и др., също уврежда носната лигавица. Отстраняването на тези вредности предпазва от задълбочаване атрофията на носната лигавица.

Кървенето от носа – опасно или безобидно?

Чопленето на коричките задълбочава инфекцията

В други случаи прекарани тежки възпалителни процеси в носа, травми от изгаряне с електрокалтер, изрязване на носните раковини създават условия за атрофия и оттам сух нос. Заболяването се нарича хронична атрофична хрема и се проявява със сухота в носа и гърлото. При преглед носните ходове са широки, лигавицата е тънка и лъскава с полепнали по нея жълтеникави кори.

В редки случаи атрофичният процес се ограничава само в предната част на носната преграда, където се натрупват кори. Те причиняват сърбеж и като се изчоплят, се получава кървене, атрофията се задълбочава и може да се стигне до пробив на носната преграда. Сухият нос не е състояние, а заболяване и изисква преглед от специалист и най-често продължително лечение, казва още специалистът.

Постоянно запушен нос – кои са причините

Какво помага при суха носна лигавица

Има някои неща, които всеки може да опита сам у дома, независимо от прегледа при лекар. На първо място обърнете внимание върху приема на течности. Важно е да пиете достатъчно вода, чай и пресни сокове – правилото е 30 мл на 1 кг телесно тегло. Ако тежите 70 кг, трябва да приемате около 2 л течности на ден. В тях се включват всички видове течности, които приемате – супи, бульони, чайове и т.н. Не се препоръчва обаче да си набавяте водата чрез газирано, бира или сок от кутия, тъй като тези напитки съдържат много химикали, консерванти и захар.

На второ място трябва да се помисли за локално овлажняване. Инхалацията е добър начин, особено ако в момента имате и някаква дори лека вирусна инфекция. Към съда с гореща (не вряла) вода е добре да се добави лъжичка сода или цвят от лайка, невен.

Друг популярен начин е промивки или впръскване в носа на физиологичен разтвор. Може да купите от аптеката готов спрей с морска вода – има много видове. Лесно е да си направите и сами у дома – една непълна чаена лъжичка сол на 1 л вода. На вкус трябва да е леко солено, като сълзите.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Овлажняване отвътре – Шуслерова сол №8

Освен с прием на течности, може да подпомогнете овлажняването отвътре с Шуслерова терапия. В случая най-подходяща е минералната сол №8 (купува се на таблетки от аптеката). Шуслерова сол №8 регулира водния баланс в организма. Препоръчва се при задържане на вода в организма, но също и при суха лигавица, суха кожа. Достатъчни са 2-3 таблетки дневно, които се слагат под езика или се разтварят в малко вода и се пият на малки глътки, които се задържат около 10 секунди в устата.

Евтини домашни средства – вазелин и сусамово масло

За по-суха носна лигавица е препоръчително да намазвате носа отвътре с някакъв мехлем (продават в аптеката за суха носна лигавица) или дори с обикновен вазелин, съветва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и УНГ специалист (приема пациенти в МЦ „Искър“ в София, тел. за записване 0877 58 90 40). За целта използвайте клечка за уши, за да разнесете унгвента равномерно по носа. Този метод има още едно голямо предимство – донякъде ви предпазва от заразяване с вируси, които проникват през носа. Намазването създава лек защитен слой и не позволява на вирусите да се прикрепят към лигавицата така лесно.

Сусамовото масло също е много подходящо за поддържане на суха носна лигавица. Използвайте го всекидневно, няма никакъв риск от привикване или други странични ефекти. Така, както сухата кожа на лицето се нуждае от освежаване, така и лигавицата на носа има понякога нужда от допълнителна грижа. Сусамовото масло освен това е много достъпно – има го във всяка аптека и не е скъпо. Сипете малко от него в грижливо измито празно шишенце от спрей за нос или приложете описания по-горе метод с клечката за уши. Само след няколко дни ще усетите разликата!

 Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -