Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония?

PRINT
проф. Боряна Делийска

Първичната (есенциална) хипертония или хипертоничната болест е самостоятелно заболяване. За разлика от нея вторичната хипертония е симптом, наблюдаващ се при много други болестни състояния, казва проф. Боряна Делийска, началник на клиниката по нефрология в ИСУЛ.

Голяма част от бъбречните заболявания се изявяват с повишаване на артериалното налягане. Това може да се установи още в началото на бъбречното увреждане или при прогресирането му. Връзката между хипертонията и бъбрека е установена преди повече от 100 г. Хипертонията от бъбречен произход може да е свързана с увреждания на бъбречната тъкан или с промени в бъбречната артерия. При повече от 1/3 от пациентите с повишено артериално налягане се установява, че то е свързано с бъбречно заболяване. В такива случаи увреждането на бъбрека е причина за хипертонията, но от друга страна, самото повишено артериално налягане бързо доуврежда бъбрека.

В медицината този феномен е познат като „порочен кръг“. В много съвременни проучвания е доказано значението на хипертонията в прогресията на бъбречното заболяване. За да се изясни дали става дума за хипертония от бъбречен произход, е необходимо изследване на урината и някои показатели в кръвта, каквито са креатининът и пикочната киселина.

При най-малко съмнение, че се касае именно за хипертония от бъбречен произход, е необходимо болният да се консултира с опитен нефролог. Независимо от причината за хипертонията, високото артериално налягане задължително се лекува, защото то може да увреди допълнително не само бъбреците, но и сърцето, и мозъка.

Свързани теми: Хаос с лекарствата за бъбречноболни

Лекуват от пневмония 11-годишно момиче, то умира от бъбреци

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *