вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли бъбречно заболяване да отключи хипертония?

Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония?

Първичната (есенциална) хипертония или хипертоничната болест е самостоятелно заболяване. За разлика от нея вторичната хипертония е симптом, наблюдаващ се при много други болестни състояния, казва проф. Боряна Делийска, началник на клиниката по нефрология в ИСУЛ.

Голяма част от бъбречните заболявания се изявяват с повишаване на артериалното налягане. Това може да се установи още в началото на бъбречното увреждане или при прогресирането му. Връзката между хипертонията и бъбрека е установена преди повече от 100 г. Хипертонията от бъбречен произход може да е свързана с увреждания на бъбречната тъкан или с промени в бъбречната артерия. При повече от 1/3 от пациентите с повишено артериално налягане се установява, че то е свързано с бъбречно заболяване. В такива случаи увреждането на бъбрека е причина за хипертонията, но от друга страна, самото повишено артериално налягане бързо доуврежда бъбрека.

В медицината този феномен е познат като „порочен кръг“. В много съвременни проучвания е доказано значението на хипертонията в прогресията на бъбречното заболяване. За да се изясни дали става дума за хипертония от бъбречен произход, е необходимо изследване на урината и някои показатели в кръвта, каквито са креатининът и пикочната киселина.

При най-малко съмнение, че се касае именно за хипертония от бъбречен произход, е необходимо болният да се консултира с опитен нефролог. Независимо от причината за хипертонията, високото артериално налягане задължително се лекува, защото то може да увреди допълнително не само бъбреците, но и сърцето, и мозъка.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -