вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви може да са причините за болка в гърдите?

Какви може да са причините за болка в гърдите?

Болката в гръдната област сравнително рядко означава ангина пекторис (популярното й име сред немедицинската общественост е „гръдна жаба“). В много случаи гръдният дискомфорт е предизвикан от други заболявания или нарушения в гръдния кош.

Болка може да се появи при кожни нарушения – например херпес зостер, интеркостална невралгия, мускулни заболявания, травми, заболявания на гръбначния стълб. Тези болки обикновено са по-повърхностни и постоянни и се влияят от положението на тялото. Понякога се забелязват и видими промени по кожата или деформации.

Когато болките са от вътрешните органи, които са разположени в гръдния кош, те имат своите специфични характеристики. Те може да бъдат предизвикани не само от исхемична болест на сърцето, но и от белодробни заболявания, заболявания на аортата и големите съдове, от болести на хранопровода. Някои болки може да са предизвикани от заболявания на органи извън гръдния кош, но да се усещат в гърдите – например при камъни и възпаление на жлъчните пътища или херния на стомаха.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означава сърдечна невроза? 
Ефектът от скъпите стентове бил като този на евтиния аспирин 
Исхемичната болест поразява все повече млади жени
Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит 

Болката може да е от притискане на органи над диафрагмата

Често болката се предизвиква от притискане на органите над диафрагмата, най-често при тумори, при изливи на течност в торбичките на белия дроб и сърцето, при тромбоемболии и др. Болковият синдром при ангина пекторис има своята специфична характеристика и лесно може да се установи при внимателно отчитане на рисковите фактори (високо кръвно налягане, захарен диабет, тютюнопушене, наследственост, нарушена липидна обмяна, затъстяване), обстоятелствата, при които се е появила болката (движение, покой), времетраене, отговор на нитроглицерин, местоположение и разпространение в гърдите.

Естествено, човек не може самостоятелно да определи от какво е предизвикана болката, която чувства в гърдите, и по тази причина трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Голямото разнообразие на причините, предизвикващи болков синдром, налага на семейния лекар или спешната помощ правилно да насочи пациента към съответния специалист. Това става, като се направи клиничен преглед и минимум от изследвания (електрокардиограма, кръвни проби, рентгенова снимка). При съмнение за ангина пекторис пациентът се насочва към кардиолог, а той от своя страна решава има ли данни за исхемична болест на сърцето, има ли спешна нужда от постъпване в болница, или се провеждат допълнителни функционални изследвания (ехокардиография, стрес тест, холтер и т.н.).

При всички случаи на неизяснена гръдна болка със съмнение за сърдечен проблем на пациента се препоръчва да остане в болница за наблюдение и изясняване на проблема чрез ангиографско изследване, компютърна томография, магнитен резонанс и др.

д-р Борислав Ацев

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -