сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолни с инфаркт чакат с дни да им "мине", мислят, че е...

Болни с инфаркт чакат с дни да им „мине“, мислят, че е гастрит

Напоследък лекари съобщават доста често за пациенти, които търсят помощ с няколко дни закъснение след инфаркта. Много от тях не съзнават, че болката, която усещат, е сигнал за инфаркт и че незабавно трябва да се вземат мерки. Доста от пациентите се колебаят дали всъщност не ги боли стомахът или неразположението е заради някоя настинка, заяви проф. Юлия Джоргова, зам.-директор на болница „Св. Екатерина“.

Друго обяснение е, че масово нашенците смятат, че каквото и да е оплакването, по-добре първо да изчакат и ако не мине, може евентуално да отидат на лекар. „Не на последно място виновна за закъснението е липсата на доверие в медицината, до която се стигна след отрицателна кампания срещу съсловието. Хората по-рядко вече имат желание да ходят на доктор“, каза още проф. Джоргова.

Силна болка в гърдите се оказва сърдечна недостатъчност

Тя посочва като пример шокиращ случай с 53-годишен пациент от Харманли. Той получил сърдечен удар в края на март. „Болката в гърдите му била много силна, но той не й обърнал внимание и така изкарал инфаркта на крак. Дойде при нас в края на май. Беше с много тежко усложнение – тежка сърдечна недостатъчност. Не можеше да направи и пет крачки“, разказа проф. Джоргова.

Тя и колегите й открили, че той има разкъсване на преградата между двете сърдечни камери. „Така кръвта в тях се смесва, белият дроб се пълни с вода, а пациентът е с тежък задух. Единственото, което можем да предприемем в такива случаи, е оперативно лечение, но то носи доста сериозен риск. За щастие пациентът оцеля“, посочи лекарката.

Познавате ли симптомите на инфаркта?

В болница едва на третия ден след инфаркта

болести на сърцето инфарктНе са малко пациентите, които отиват в болница на третия ден след инфаркта. „Тази неделя имахме такъв болен – на 64 г. от Перник. За първи път усетил болката зад гръдната кост в петък, но помислил, че има проблем с корема. За съжаление инфарктът често се бърка с гастрит или с оплакване вследствие на непоносимост към някаква храна“, разясни специалистката. Нейният съвет е: при всички случаи, усетите ли дискомфорт в гърдите или на други места в горната част на тялото заедно примерно със задух, пот и гадене, незабавно да отидете при лекар.

Тропонин – най-важното изследване при инфаркт

Ако сте с високо кръвно, диабет, идете на кардиолог

„Искам да се обърна към хората, те трябва да разберат колко важна е профилактиката. Един или два пъти годишно те задължително трябва да минават на преглед при личния си лекар, а хората с риск от сърдечни заболявания (например с хипертония, диабет, с наследствена предразположеност и др.) – да се консултират и с кардиолог. Най-ефективно и бързо се лекуват рано установени заболявания“, категорична е проф. Джоргова.

Тя подчертава, че вече и в България се прилагат най-съвременни методи за овладяване на острия инфаркт на миокарда. „На европейския форум, за който споменах, бяха отчетени резултатите от програмата „Стент за живот“. Бе съобщено, че откакто тя е стартирала през 2008 г., България е направила най-голям скок в създаване на условия за добър достъп на пациентите до съвременното лечение на инфаркта – т. нар. коронарна ангиопластика или поставяне на стент. А това намали смъртността при острите случаи на инфаркт от 15% на 5%. Говорим за случаите, когато болният дойде навреме“, посочи водещата специалистка. Най-малък успех страната ни бележи по показателя „пристигане навреме до инвазивна кардиология“. „През 2008 г. със закъснение се приемаха 62%, днес са 48%“, обясни проф. Джоргова.

Тя припомни, че всеки пациент с инфаркт има право да избере в коя инвазивна лаборатория да бъде закаран. Недостатъчното финансиране от НЗОК е прична да изоставаме в прилагането на модерни терапии. Има още какво да се желае.

Инфарктът покосява и млади жени

артрит остеопороза менопаузаДруг тревожен факт е, че инфарктът все по-често покосява и съвсем млади жени. По принцип нежнеят пол е по-защитен от сърдечен удар в годините преди менопаузата благодарение на хормоните. С 30% са се увеличили инфарктите във възрастовата група от 30 до 60 г. в сравнение със статистиките за едно десетилетие назад, показват световни проучвания. Тази тенденция не подминава и България. „Една от теориите е, че съвременната апаратурата позволява да се откриват повече такива случаи“, обясни проф. Джоргова.

Наблюдението обаче се потвърждава във всички страни по света, т. е. и в такива, които не се радват на последните технологиите. „Все пак и досега бройката на мъжете с инфаркт преобладава, но пък при жените усложненията са повече и смъртността е по-висока“, каза ръководителката на Клиниката по кардиология в „Св. Екатерина“. Тази седмица тя е лекувала жена на 36-години, от Перник. Пациентката не се чувствала добре и два пъти отишла на лекар, докато накрая докторът се сетил да й направи кардиограма. И установил, че е със сърдечен удар. „Причината е, че невинаги колегите мислят за инфаркт при такива млади пациенти. Затова жената стигна до нас 4 дни по-късно“, разказа проф. Джоргова.

Някои сърдечни пристъпи са внезапни и интензивни, но повечето започват бавно, със слаба болка или неразположение.

Симптомите на инфаркта

  • Болка в средата на гърдите, която продължава повече от няколко минути или е на пристъпи. Може да се чувства като натиск в гърдите, задушаване;
  • Болка в едната или двете ръце, в гърба, врата, челюстта или стомаха;
  • Други признаци – може да включват студена пот, гадене или замаяност.

Ако усещате тези симптоми повече от 5 мин, веднага се обадете на 112.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -