петък, 27 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИсхемичната болест поразява все повече млади жени

Исхемичната болест поразява все повече млади жени

Какво означава исхемичната болест? Те се характеризира с недостиг на кислород в определена област на сърдечния мускул, обяснява доц. Юлия Джоргова, ръководител на клиника в болница „Св. Екатерина“. Причината е, че коронарните съдове, които хранят сърдечния мускул, са стеснени заради натрупана в тях плака. Така всички дялове на сърцето, които са под стеснения участък, не се хранят добре.

Плака може да се открие и при сравнително млади хора. Много хора дори не подозират, че страдат от исхемична болест на сърцето, докато не започнат да се задъхват при минимални физически усилия. Често страданието се открива късно, защото обикновената електрокардиограма не хваща хроничната му форма.

Пристъпът се усеща най-вече при физическо натоварване като болка в гърдите. Към екстремните ситуации спадат освен физическото натоварване, вдигането на температура или анемия. Заболяването може да се развива бавно през годините и да се изявява само като стабилна стенокардия.

С коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

Болката не се появява отляво в гърдите, както хората мислят, а директно зад гръдната кост, казва доц. Джоргова. При стабилната форма на исхемичната болест тя е по-скоро тъпа, наподобява стягане. Може да бъде обаче много различна. Има и болни, които не усещат нищо – възрастни хора, диабетици. При жените болката често е нетипична.

Острата форма на заболяването настъпва, когато плаката в съдовете се разкъса и на мястото на плаката се образува тромб и запушва съда. За остър миокарден инфаркт се говори, ако съдът е съвсем непроходим. Понякога запушването е частично и става дума за остър коронарен синдром. И двете състояния са спешни и бързо могат да доведат до смърт дори още при първата изява, предупреждава кардиологът.

Кризата при исхемично болните може да се появи при по-рязка смяна на температурата в околната среда – например болният излезе от топло на много студено. Диагнозата не е присъда, ако човекът спазва препоръките на лекаря. Той трябва да спира и почива, когато усети неразположение, да се консултира с кардиолог и да пие лекарствата, които му се изписват. Може дори да спортува, но за да си позволи такъв активен живот, трябва да е минал през специално образно изследване – коронарна ангиография, което да установи степента на увреждане в съдовете.

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Доскоро се смяташе, че исхемичната болест не засяга нежния пол преди менопаузата, когато хормоните дават защита. Марака и по-рядко, тя обаче се среща и при младите жени. След климакса броят на заболелите при двата пола се изравнява. При жените исхемичната болест обаче е по-смъртоносна. „Често протича атипично. Има настройка при лекарите да не търсят това заболяване при по-младите. Така жените стигат по-късно до адекватно лечение“, коментира доц. Джоргова. На жените съдовете са по-фини и стесненията в тях са по-трудни за откриване.

Диагностицирането на заболяването в стабилната му форма невинаги е лесно. Кардиограмата хваща остри състояния, но само част от хроничните. Малко са пациентите в стабилна фаза, които имат изменения в това изследване и обикновено те са в по-късния стадий на заболяването. Ако има съмнения, но обикновената ЕКГ е нормална, се препоръчва кардиограма с натоварване. Пациентката бяга по пътечка и в това време й се прави кардиограма. Измененията насочват кардиолога към правилната диагноза. Особеност при жените е, че изследванията почти винаги са отрицателни и се стига до коронарография, коментира доц. Джоргова. Тя в крайна сметка показва има или не заболяване. Гръдната болка е основателна причина да се мине по цялата верига за изследване. Възрастта, на която обикновено се диагностицира болестта, е 50-60 г. Недолекуваните влизат 2-3 пъти в болница със сърдечна недостатъчност, а в развитите европейски страни инвалидизацията е под 20% по думите й.

Доц. Юлия Джоргова е ръководител на Клиниката по кардиология към университетската болница „Св. Екатерина“ и председател на Българското кардиологично дружество.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -