петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКоремното затлъстяване повишава риска от деменция

Коремното затлъстяване повишава риска от деменция

Коремното затлъстяване повишава значително риска от деменция на стари години. Това твърди ново проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Колкото по-широка е талията спрямо ханша, толкова по-лоши са резултатите от умствените способности на дадения човек. Рискът от влошаване на мозъчните функции се увеличава при данни за затлъстяване.

Мазнините по талията правят възпаление в мозъка

Учените поясняват, че високите нива на мазнини освобождават повече възпалителни химикали в кръвта, което уврежда мозъчните клетки. За да изкажат подобни изводи, експерти от Тринити Колидж в Дъблин са проучили данни от повече от 5 000 души. Проучването се смята за едно от най-големите по рода си.

То е особено значимо, като се има предвид проблема с масовото затлъстяване на населението. В някои развити страни, където хората се хранят предимно с преработени храни, процентът на затлъстелите стига до 30-40% от възрастните. Ирландските учени се заели с темата, защото в страната им почти половината възрастни имат наднормени килограми.

Според Световната здравна организация деменцията може да засегне 42,3 милиона души по света до 2020 г. При положение, че умственото западане се влияе от телесното тегло, може да се очакват и още по-лошо развитие.

Три храни за плосък корем

Има връзка между обиколката на талията и ума

Данните от проучването разкриват категорично, че има връзка между талията и резултатите от тестове за когнитивната функция, които показват колко добре функционира мозъкът.

Хората с по-високо съотношение между талията и ханша, т.е. тъй нареченото коремно затлъстяване, се представят по-зле в тестове, които изискват мислене.

Мастните клетки провокират възпаление в мозъка. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че мастните клетки водят до възпаление в мозъка, което пречи на нормалната му работа и я влошава с времето.

Затлъстелите хора обикновено се представят по-зле на тестове за умствени способности. Проучването на професор Кънингам добавя нови факти към предишни изследвания, които също показват, че хората с наднормено тегло не се представят толкова добре в тестовете за паметта и пространственото мислене колкото хората с нормално тегло.

Това навежда на мисълта, че мозъкът на хората със затлъстяване е засегнат от възпаление, причинено от затлъстяване в млада възраст. Такива хора са по-склонни да получат деменция години по-късно.

Деменция – видове и възможно лечение

Учените предполагат, че борбата със затлъстяването може да намали деменцията.

Излишните килограми всъщност водят до много повече здравословни проблеми. На първо място скача рискът от метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Пълните хора страдат много по-често от високо кръвно, имат висок холестерол и проблеми със ставите. По-често стават жертва на инсулт или инфаркт. Затлъстяването се сочи дори като провокатор и на някои видове рак.

Коремното затлъстяване е коварно. То нанася щети в организма дори човекът видимо иначе да не е дебел.

Констатациите са публикувани в Британския Journal of Nutrition.

Източник: Дейли мейл

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -