четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика5 основни правила за мъжкото здраве

5 основни правила за мъжкото здраве

Без алкохол, без цигари, здравословно меню, нормално тегло и достатъчно движение – тези пет правила укрепват здравето. Проучване от Уелс сега показва, че по този начин човек наистина може да намали до 70% риска от болести като деменция, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Мъжете били в центъра на проучването.

Учени от университета на Кардиф наблюдавали 2235 мъже цели 35 г. В началото през 1979 г. участниците били на възраст между 45 и 59 г. Тогава те разказали подробно за навиците си и начина на живот. Описали дали пият и пушат, спортуват ли и колко плодове и зеленчуци консумират средно. Наред с това бил изчислен индексът на телесната им маса, записани са съществуващи сърдечносъдови заболявания и диабет. Като контролна група били използвани мъже, които поставяли акцент върху здравословния начин на живот. Тези данни се контролирали през 5 г. Доброволците били подлагани и на когнитивен тест.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Годжи бери – малките плодчета са перфектната комбинация от витамини и минерали
Кои са 10-те най-големи страхове на мъжете
Храните, които разболяват мъжа
Сладкото убива потентността на мъжете

В края на проучването се оказало, че мъжете, които пушели малко и почти не пиели, хранели се здравословно и били физически активни, имали с 60% по-малък риск за деменция, а комбинираният риск за деменция и сърдечносъдови заболявания намалявал със 70%. Наистина бяхме изненадани, че обикновени правила за живот оказват толкова голямо влияние за възникването на хроничните заболявания, коментира шефът на екипа за проучването Питър Елууд от университета в Кардиф. Отдавна се знае, че това, което е добро за сърцето, е добро и за мозъка, допълва колегата му Дъг Браун.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -