неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУчени откриха как да горят тумора с наночастици

Учени откриха как да горят тумора с наночастици

Експерти от компанията Nanoprobes съобщават, че ракът ще може да се лекува с наночастици. Вече са проведени експерименти, при които лабораторни животни били напълно излекувани от рак след въвеждането на наночастици, обработени за 3 минути с магнитна радиация, пише Medical News Today.

Частиците са получени от желязо. Идеята е проста: поставени в променливо магнитно поле те започват да се въртят и генерират топлина. Така частиците могат буквално да изгорят тумора вътрешно. Има обаче един проблем: за да се убие ракът, в организма трябва да се въведе токсична доза от желязо. За решаването на проблема учените променили самата частица.

Шест години учените работили по желязното ядро ​​на частицата и биосъвместима обвивка. Така обработена, тази частица може безопасно да се прилага в кръвния поток. Учените променили освен това и размера й. При рака се активира образуването на нови кръвоносни съдове, които захранват тумора. Тези съдове обаче често имат „течове“.

Частиците могат да проникват през пролуките в стените на тези съдове, оставайки в тумора достатъчно дълго време. Техният размер е бил обмислен точно с тази цел. По новообразуваните съдове частиците достигат и до метастазите. Прикрепените към тях дълги полимерни нишки обаче не им позволяват да попаднат в черния дроб.

Обработени така, частиците били инжектирани на лабораторни мишки. Не са установени никакви странични ефекти. В самите тумори концентрацията им била приблизително 16 пъти по-висока, отколкото в околните тъкани. Инфрачервена камера позволява да се проследи каква температура генерират частиците. Оказало се, температурата се повишавала достатъчно, за да се стопи туморът.

При това околните тъкани оставали незасегнати. Успехът на процедурата достигнал 78-90%. Самите наночастици в крайна сметка се разпадали. Друго предимство е, че те могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера , което ги прави незаменим при лечение на тумори в мозъка.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -