сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПодозират лоши бактерии за синдрома на хроничната умора

Подозират лоши бактерии за синдрома на хроничната умора

Има една умора, която не минава след почивка, независимо колко продължително не правим нищо. Към изтощението някои добавят и оплаквания от лош сън, главоболие, ставни проблеми, подути лимфни възли на шията или подмишниците, лоша концентрация и слаба памет. Други изпитват зрителни смущения, вие им се свят, често имат чувството, че припадат, или наистина им се случва. При повече от 4 симптома се подозира, че това може да е свързано с особен вид умора.

Кои са причините за хроничната умора

Лекарите го наричат синдром на хроничната умора. Но кои са причините за нея? Отговорът на този въпрос продължава да затруднява медицината толкова много, че някои учени дори са поставили под съмнение дали изобщо съществува зависимост, или състоянието е резултат на случайност. Най-разпространеното мнение е, че в основата са психосоматични смущения в резултат на стрес, тревожност и прекалено много работа.

Ново проучване на изследователи от Корнелския университет в САЩ може да хвърли светлина върху биологичната причина. Те установяват, че пациентите с хронична умора имат променен чревен микробиом – „населението“ от микроби в червата.

Балансът на видовете микроби в червата е уникален за всеки човек

При всеки човек съставът е уникален. Приликите са само в това, че съжителстват групи от добри (противовъзпалителни) и от лоши (болестотворни) микроби. Когато вражеската армия стане по-многобройна или се попълни от по-силни противници, възникват заболявания. Доскоро се смяташе, че те са свързани само със стомашно-чревната система. Но буквално всеки месец през последните 2-3 г. излизат данни за увреждания на отдалечени органи, които по някакав начин имат отношение към чревната флора.

При 83% от болните имало превес на възпалителни бактерии

Сега в списъка влиза и синдромът на хроничната умора. У чените доказват тезата си с изследвания, които установяват, че при над 83% от пациентите в проучването има патологично превъзходство на възпалителните микроби над полезните приятелски бактерии.

Обяснението е, че след като причинят увреждания на червата, лошите бактерии преминават в кръвта и унищожават имунни клетки. Организмът не може да компенсира загубата и се стига до посгояният дискомфорт на хроничната умора.

Учените очакват откритието им да бъде потвърдено и в следващо, по-мащабно проучване. И да послужи за диагностичен тест.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Много билки укрепват имунната система и повишават устойчивостта спрямо стреса. При синдрома на хроничната умора най-добре действат ехинацеята, лепката, къдравият лапад и голия сладник.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -