петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДепресията скъсява живота

Депресията скъсява живота

Депресията ускорява стареенето на човека, като съкращава в клетките специални участъци ДНК,защитаващи молекулите от увреждания, пише сп. „Молекулярна психиатрия“ (Molecular Psychiatry). „Душевните мъки, които изпитват хората, страдащи от депресия, съществено задълбочават „износването“ на човешкото тяло, ускорявайки стареенето му“ – пояснява Йосине Верхувен от Амстердамския свободен университет (Холандия).

Верхувен и нейните колеги са измерили дължината на теломерите у около 1900 човека, страдали от депресивни разстройства в някакъв период от живота си, и у 500 души, които не са изпадали в депресия. Възрастта на изследваните е била 18-65 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
„Долче вита“ или тайната на италианките за дълголетие
Генна терапия удължава живота с 35 г.
Разсеяните стареят по-бързо
Медът пази от депресия, укрепва паметта

Теломерите са крайните участъци ДНК от хромозомата, намираща се в ядрото на всяка клетка на човешкия организъм. При всяко деление на клетката те се скъсяват, а когато дължината им е недостатъчна за ново деление, клетката умира. Учените са открили, че теломерите при хората, страдали от депресивни разстройства, са по-къси, отколкото при здравите хора, участвали в изследването. При това колкото по-силни са били симптомите на психичното разстройство и колкото по-дълго са се запазвали, толкова по-къси са били теломерите.

Учените са установили, че психичните разстройства ускоряват стареенето с няколко години. Тази зависимост се е запазвала дори и когато са били налице други фактори, ускоряващи стареенето, като наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол. Резултатите от изследването на холандските учени обяснява защо хората, страдащи от депресия, са по-предразположени към заболявания, свързани с напредналата възраст, като деменция, рак диабет тип 2.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -