Медът пази от депресия, укрепва паметта

PRINT

За да запазим бистра паметта си и здрава психиката си на стари години, трябва да заменим захарта в менюто с мед. Това показва проучване на новозеландски учени. Те провели експеримент с животни, при който станало ясно, че медът подобрява паметта и намалява тревожността, която можее да доведе до депресия.

В продължение на година учени от университета Вайкато в Хамилтън държали опитни плъхове на диета с различни източници на глюкоза – една от групите гризачи употребявала мед, друга – захароза, а третата била хранена с продукти, които не съдържат захар. След това животните били подлагани на различни задачи, като специалистите оценявали пространствената им памет и нивото на тревожност.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Медът пази зъбите от кариеси
8 причини за хапваме редовно мед
Семпла закуска сутрин = стройна фигура
Център „Джон Хопкинс”: Раковите клетки могат да се уморят от глад

В хода на експеримента станало ясно, че най-благоприятно влияние на животните оказвал медът. Плъховете, които консумирали пчелния продукт, прекарвали два пъти повече време в експерименталния лабиринт, тоест нивото им на тревожност било по-ниско от това на гризачите, които били на диета със захароза. Животинките на мед не се страхували да отидат в сложните места на лабиринта и при тях забележимо по-добре се проявявала пространствената памет.
Учените предполагат, чередовната употреба на мед намалява нивото на безпокойство и подобрява паметта на фона на процесите на стареене на организма. Благотворното влияние на меда е сравнимо с това на други антиоксиданти.

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Медът пази от депресия, укрепва паметта беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *