Генна терапия удължава живота с 35 г.

PRINT

Учени от Центъра по биотехнологии и генни терапии в университета на Барселона успяха да създадат уникална методика, с чиято помощ може да се продължи човешкия живот с 30-35 г., съобщава сайтът на „Дойчланд радио“. Технологията е безвредна и е изпробвана върху опитни мишки.

В експеримента били разделени на две групи, и в двете се постигнало подмладяване. В едната генната терапия била приложена на възраст 1 г. и средната продължителност на живота на мишките била удължена с 24%, а в другата – на възраст 2 г. и се постигнало удължаване с 13%. Резултатите доказват възможността за прилагането на генните терапии за постигане на дълголетие при хората, убедени са учените.

Те позволяват съществено да се отложат възрастови заболявания като остеопороза и поява на възрастова резистентност към инсулина. Съотнесени към хората тези резултати означават – прилагане на терапията при 30-годишни дарява още 15 г., а при 60-годишни – 8 г.

В основата на терапията е внедряването на определен вирус в ДНК, който удължава теломерите. Това са части от хромозомите, които са пряко свързани с хода на биологичния часовник в организма и в крайна сметка – със стареенето. Вирусът удължава теломерите, при което обновяването на организма на молекулярно ниво се осъществява по-интензивно. Механизмите на стареенето се забавят.

Този процес обаче не може да продължава безкрайно, а само дотогава, докато теломерите не загубят окончателно способността си да изпълняват непосредствено своите функции. Временният запас, който позволява те да бъдат направлявани, е от 30-35 г. за един човешки живот. Именно това са годините, с които може да бъде удължена продължителността му, смятат генетиците. Това, което впечатлява, е, че удължаването на живота не става само със старчески период, а се разпределя равномерно върху всички етапи, включително младостта и зрялата възраст.

Преди също са правени подобни опити с генна терапия и дори били постигнати по-добри успехи. Често обаче се появявал рак, обяснява Мария Бласко, един от експертите в екипа. В новия експеримент сега обаче не възникнали тумори. Обяснението е, че не са третирани ембриони на мишки, а вече поизраснали животни. Не е ясно как точно функционира защитата от рак при по-възрастните екземпляри. Учените приложили освен това безопасни „ракетоносители“ за гените – аденоасоциирани вируси. Те доставят гените в клетката, без да се вграждат информацията си в ДНК на клетката. Тъй като основният носител на генетичната информация не се променя, не се увеличава и риска от рак, казва Бласко.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Генна терапия удължава живота с 35 г. беше последно модифицирана от: януари 27th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *