събота, 26 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПациенти искат безплатна HPV ваксина и за 13-годишните

Пациенти искат безплатна HPV ваксина и за 13-годишните

Да се увеличи до 3 млн. лв. бюджетът на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, предлагат от работната група към тази програма. В проектобюджета са предвидени 1,5 млн. лв., които няма да стигнат за всички желаещи, посочи Пенка Георгиева от пациентската организация „Усмихни се“. В същото време все повече искат да се възползват ваксината за папилома вируси.

През октомври 2012 г. ваксната срещу папилома вируси стана безплатна за 12-годишните момичета. До септември тази година са похарчени близо 2,4 млн. лв. по програмата, като сумата до края на 2013 г. се очаква да набъбне до 3 млн. лв., каза Георгиева. От октомври 2012 г. досега с държавни средства са имунизирани 10 110 момичета с първа доза, малко над 8000 с втора доза и около 5400 с трета, съобщи д-р Теодора Тодорова от здравното министерство. Приложени са общо 24 219 дози, като до момента няма съобщени нежелани лекарствени реакции след поставянето на ваксината.

От пациентските организации дори настояват да се разшири обхватът на момичетата, които имат право на безплатна имунизация и с 13-годишните.

По данни на американските здравни служби, ваксината предлага над 93% защита. На сайта на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) е качена информация от проучвания за последните 6 г., макар че имунизации се правят от 10 г. Няма нито един случай на спад на имунитет сред ваксинираните, цитира данните Георгиева. По думите й това е доказателство за ефективността на препарата.

България е една от страните в Европа с най-висока смъртност от рак на маточната шийка. През 2011 г. са регистрирани 1200 жени у нас с този вид карцином, а всеки ден една умира с тази диагноза, посочи д-р Клара Балджиева от Сдружението на педиатрите в извънболничната помощ.

В другите страни, където ваксината се прилага от години, вече се говори за изграждане на колективен имунитет. Това може да се постигне, ако бъдат обхванати 75% от момичетата преди започване на полов живот. Така на практика половината от неимунизираните жени в други възрастови групи също ще бъдат защитени. За постигането на тази цел обаче е необходима финансовата подкрепа на държавата, заяви д-р Клара Балджиева.

Тя посочи, че очаква успех на HPV ваксината, съизмерим с този на ваксината срещу хепатит В, въведена преди 20 г. в имунизационния календар. Клинично проучване, проведено от доц. Павел Теохаров, национален консултант по вирусология, установява, че при всички изследвани деца има адекватна производство на защитни антитела, т.е. те са защитени от инфекция с хепатит В с много висока степен на сигурност. При тях не се налага бустерна доза за ваксина. Ваксините не заразяват, само предпазват, подчерта още д-р Балджиева. Не заразяват, защото съдържат само отделни протеини на вирусите, но не и тяхна ДНК, т.е. вирусът не може да се възпроизведе по някакъв начин и да влезе в човешката клетка. Ваксината срещу хепатит В също предпазва от рак – този на черния дроб.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -