Моркови и целина неутрализират токсини в храната

PRINT

Опасните за човека афлатоксини се откриват понякога в храната. Намирани са например в сирене, където са попаднали, след като кравите  консумирали гнили кочани царевица. Афлатоксините са микотоксични вещества от плесенни гъбички, казва д-р Людмила Нейкова (на снимката по-долу), токсиколог от ВМА.

Те пък се развиват в различни хранителни продукти под влияние на висока влажност – около и над 80%, и топлина – 25 градуса. Коварни са, защото нямат нито мирис, нито вкус. Така човек по нищо не може да разбере на пръв поглед, че продуктът всъщност е вреден за здравето му.

Защо афлатоксините са опасни за здравето?

д-р Людмила Нейкова токсикологНякои са особено вредни, защото въздействат с времето върху гените, предупреждава токсикологът. На момента човек усеща нещо като леко разстройство, но ако консумира по-често храни, замърсени с токсини, има реална опасност да развие цироза или рак на черния дроб. Зависи от индивидуалното предразположение.

Най-силно канцерогенно влияние има афлатоксин Б1, който може да се открие дори в млякото или месото на животни, консумирали замърсени фуражи. Най-рисковите продукти за афлатоксина Б1 са ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки, сурови растителни масла. Когато говедата консумират заразен с гъбички фураж, отделяните от тях токсини попадат в черния им дроб и оттам, макар и в по-малки количества, в млякото и месото им. Този афлатоксин вече е друг тип – М1.

Внимавайте с храни, по които има плесени

При еднократна консумация на замърсени с него продукти човек получава леко хранително отравяне, което се овладява в рамките на ден-два, допълва д-р Нейкова. Дългосрочният ефект е върху клетките на черния дроб. По кръвен път този токсин може да предизвика и различни форми на левкоза.

Как да разберем дали храна с петна е опасна

Хората трябва да бъдат особено внимателни и с различни продукти в домакинството, които видимо имат мухъл, казва още специалистът. В буркани с компот се появява плесен. Много често в него има от тези гъбички и затова трябва да се изхвърли. Плесени понякога покриват и сладка, конфитюри в буркан.

Трябва да се махнат поне 3-4 см от горния слой, включително и плесента, съветва д-р Нейкова. Сладкото отдолу може да се консумира само ако не е променило цвета, консистенцията и мириса си. При съмнение е по-добре да се изхвърли.

Видим ли, че по ябълките има кафяви петна, те също трябва да се изрежат добре. Консумира се само онази част от плода, която е без промяна във вкуса и мириса. Хората правят икономии и не изхвърлят плесенясал хляб, а само изрязват повредените крайчета, но рискуват здравето си, предупреждава специалистката.

Симптомите на отравяне се овладяват и в домашни условия

Хора, непосредствено пострадали от токсини на гъбички и плесени, рядко попадат в токсикологията. Причината е, че в повечето случаи симптомите се овладяват лесно в домашни условия и е трудно да се докаже от какво е отравянето.

Обикновено хората се оплакват от гадене, повръщане, общо неразположение и неразположение в стомашно-чревния тракт. За да се докаже отравяне с афлатоксини, са необходими две изследвания – на кръв и урина. При второто обаче има условие консумацията на храна да е била в последните 24 часа.

Гъбичките фузария се срещат често в бита

Има и други видове гъбички в бита, които могат да отделят опасни за човека токсини. Такива са гъбичките фузария, които също могат да предизвикат левкоза от хранително естество. Те може да се съдържат в мухлясалия хляб наред с афлатоксините. Сериозен е рискът от увреждане на костния мозък и лимфните клетки, казва още д-р Нейкова. Нарушава се образуването на кръв.

Признаци, че сме приели опасни токсини

Плесенясалият хляб може да предизвика и друга интоксикация, при която човек се чувства и държи така, сякаш е пиян. Филиите са съдържали вещество, което има невротропно въздействие. Такива пациенти изпитват еуфория, световъртеж и нарушена координация. Смеят се на всичко и възприемат ставащото около тях безкритично.

Мораво рогче е гъбичка, която е токсична за нервите

Друго състояние, свързано с интоксикация от храна, е ерготизъм. Причинява се от микроорганизъм – мораво рогче, което попада в зърното, а оттам в брашното и тестените изделия. Единственото спасение от тази гъбичка е пълното унищожаване на заразеното зърно в силоза.

Токсините причиняват три вида отравяния

Първото е неврогенно, което поразява нервната система; второто е гангренозно – засегнат е стомашно-чревният тракт, и третото е смесено. Обикновено различните видове отровни за човека вещества, отделяни от гъбички и плесени, са в смесен вариант в продуктите. Коварното при афлатоксините е, че те нямат нито вкус, нито мирис и човек по нищо не може да познае, ако сиренето, ядките или брашното са заразени.

Много са устойчиви, след като веднъж са се развили, пояснява д-р Нейкова. Друга неприятна тяхна черта е, че са устойчиви на температури от 200 градуса. Това значи, че дори продължително варене не ги унищожава. Хората могат единствено да разчитат на строгия контрол с лабораторни проби на хранителните продукти.

Мийте ядките грижливо

Освен млечните продукти, палмови, соеви и други масла също биха могли да съдържат афлатоксини. Ядките се препоръчват за консумация сурови, понеже съдържат повече от здравословните ненаситени мастни киселини.

Това, което можем да направим, е поне да ги измием много хубаво, съветва лекарката. Има противоречиви данни, че витамин С намалява токсичността. Той обаче се окислява и разгражда в контакт с въздуха.

По-добре е да се приема чрез храни, отколкото на прах или в ампули. Има и някои храни като моркови, магданоз, целина, които успешно се борят с токсините и намаляват негативния ефект от плесените.

СНИМКА: SXC

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Моркови и целина неутрализират токсини в храната беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *