четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕвродиректива забранява ментоловите цигари

Евродиректива забранява ментоловите цигари

Европейският парламент одобри окончателно Директива за тютюневите изделия. Тя влиза в сила 2 г. след обнародването й през 2016 г. С документа се премахват възможността цигарите да се предлагат в атрактивни опаковки, направени така, че да изглеждат привлекателно за потребители в детска и младежка възраст, както и за млади жени.

Според новите разпоредби 65% от опаковката на тютюневите изделия трябва да съдържа снимки и текстови предупреждения за вредите за здравето от тютюнопушенето. Предупрежденията трябва да се поставят на горната страна на опаковката. Данните сочат, че големите комбинирани предупреждения за здравето с текст и цветна снимка са по-ефективни, отколкото само текстовите предупреждения. Затова комбинираните предупреждения за здравето трябва да станат задължителни в целия Европейски съюз и да обхващат значими и видими части от повърхността на пакета. Посочването на опаковките на съдържание на катрани, никотин и въглерод не трябва да подвежда потребителя, като го кара да вярва, че някои цигари са по-малко вредни от други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Антифриз в електронните цигари стеснява дихателните пътища
Наши онколози: С 40% по-малко болни от рак, ако не пушим
Мръсният въздух по-опасен за здравето дори от кръвното и цигарите
Разгадаха защо се пълнее след отказване на цигарите

Добавянето на ментолов аромат към цигарите се забранява след 4 години. Освен това няма да бъдат допускани за влагане в цигарите 15 от най-опасните вещества. Спират се малките разфасовки с кутии от по 5 или 10 цигари, както и тези с опаковки в различна от стандартната форма. Въвежда се изискването за минимално 20 цигари в кутия. Цигарите слимс няма да бъдат забранявани. Държавите-членки ще трябва да изискват от производителите и вносителите на тютюневи изделия да се предоставят на компетентните органи списък на всички съставки и техните количества, използвани при производството на тютюневи изделия за всяка марка и тип, както и на техните добавки. За продукти, които вече са пуснати на пазара, информацията трябва да бъде предоставена от шест месеца след влизаното в сила. Тази информация се представя преди пускането на пазара на нов продукт или промяна на тютюнево изделие. Списъкът трябва да бъде придружен от съответните токсикологични данни за съставките, като се позовава на техните ефекти върху здравето на потребителите и като се вземе предвид ефекта на пристрастяване. Държавите-членки могат да изискват от производителите или вносителите да извършват проучвания, за да се оцени въздействието на съставките върху здравето.

Нови изисквания се въвеждат за електронните цигари

Те няма да могат да се определят като медицински продукт. Производителите и вносителите на електронни цигари и пълнители за тях трябва да уведомяват компетентните органи за името, данните за контакт на производителя, списък на всички съставки, техните количества, токсикологичните им данни и ефекта върху здравето и опасността за пристрастяване. Производителите трябва да подават декларация, че носят пълна отговорност за качеството и безопасността на продукта, когато се пуска на пазара и се използва при нормални условия.

Пълнителите за презареждане за електронните цигари не трябва да са с обем не повече от 10 мл, а патроните за еднократна употреба – не повече от 2 мл. Никотинът в течността в електронните цигари не трябва да надвишава 20 мг/мл. Опаковките на електронните цигари и пълнителите за тях трябва да съдържат информация с инструкции за употреба и съхранение, включително предупреждение, че продуктът не се препоръчва за използване от млади хора и непушачи, противопоказания, предупреждения за специфични рискови групи , информация за възможни нежелани ефекти, за пристрастеността и токсичност, както и данни за контакт на производителя или вносителя и юридическо или физическо лице за контакт в рамките на Европейския съюз.

Опаковките на електронните цигари и пълнители трябва да включват списък на всички съставки, съдържащи се в продукта, както и указание за съдържание на никотин и препоръка да се пази от достъп на деца.
На опаковките на електронните цигари трябва да има едно от следните предупреждения за здравето: „Този продукт съдържа никотин, който е силно пристрастяващо вещество.. Тя не се препоръчва за употреба от непушачите“ или „Този продукт съдържа никотин, който е силно пристрастяващо вещество.“ Държавите-членки ще изискват от производителите и вносителите на електронни цигари да представи на компетентните органи на годишна база изчерпателни данни за обема на продажбите, по име на марка и тип, както и информация за предпочитанията на различните потребителски групи, включително младите хора, които не са пушачи и основни типа на настоящите потребители, както и начина на продажба на продукти. Те трябва също така да представят резюмета на всички пазарни проучвания, извършвани по отношение на посоченото по-горе, включително и превод на английски език от него. Държавите-членки наблюдават развитието на пазара на електронни цигари, както и на пълнители за тях.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -