Разгадаха защо се пълнее след отказване на цигарите

PRINT

Защо човек напълнява когато спре цигарите? Най-разпространеното обяснение е, че който не пуши, яде повече. Ако смятате, че това е вярно, бъркате. Допълнителните килограми са заради променената чревна флора, твърдят учени от университета в Цюрих, цитирани от специализираното издание PLoS One.

Проучване разкрило, че бившите пушачи качват средно по 7 кг в месеците, след като откажат цигарите. При 80% от хората е така. Това се случва дори ако те приемат по-малко калории отпреди. За проучването са анализирани проби от изпражнения на пушачи, непушачи и такива хора, които са отказали цигарите преди седмица. С времето разнообразието от бактерии в първите групи почти не се променяло, докато отказът от тютюна променил състава на тези микроорганизми при третата група. Щамовете Firmicutes и Actinobacteria намалявали, то щамовете Proteobacteria и Bacteroidetes се размножавали. Хората, спрели наскоро цигарите, напълнели средно с 2,2 кг, въпреки че не били променили с нищо навиците си за ядене и пиене.

Учените предполагат, че промените в чревната флора допринасят за това, енергията, която се съдържа в храната, да бъде оползотворена по-ефективно. Тази допълнителна енергия, която организмът извлича, изглежда е отговорна за качването на килограми.

Източник: www.plosone.org

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Разгадаха защо се пълнее след отказване на цигарите беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *