четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтранен вирус в САЩ причинява парализа на крайниците

Странен вирус в САЩ причинява парализа на крайниците

В Калифорния се появи нов вид детски паралич (полиомиелит), предаде Би Би Си. За последните 18 месеца са регистрирани 20 случая на тежко засегнати от странната зараза хора, предимно деца. Някои от тях развили парализа на четирите си крайника, а прилаганото до момента лечението не помогнало.

Известно е, че вирусът на полиомиелита атакува нервната система, което води до парализа при един от 200 болни. Той може да причини смърт и поради спиране на белия дроб. В момента епидемии от полиомиелит се регистрират само в развиващи се страни като Афганистан, Нигерия и Пакистан.

Лекарите посветили много усилия да изучават новата болест. Установили, че в пет от тежките случаи симптомите са причинени от ентеровирус 68, който е много близък до този на полиомиелита. Всички пострадали в Калифорния пациенти са били ваксинирани срещу полиомиелит.

Пораженията са от ограничения в подвижността на единия крайник до тежка слабост в ръцете и краката, стигаща до пълна парализа. Медиците приложили най-силните лекарства, с които разполагат, но въпреки това състоянието на пациентите не се подобрило.

Всички тежки случаи са регистрирани в район с радиус от 160 км. Експерти не изключват да са заразени много по-голям брой хора, но при тях симптомите не са толкова ясно изразени. В Азия също са регистрирани записани подобни случаи. Самият ентеровирус-68 се свързва с епидемични взривове на респираторни заболявания.

Източник: Би Би Си

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -