петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНедостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт

Недостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт

Недостигът на желязо повишава риска от исхемичен инсулт. Това установиха учени от Националния сърдечен и белодробен институт в Импириъл Колидж Лондон. Те изследвали 497 души с наследствена телеангиектазия (NTA) – разширяването на малките съдове, за да намерят доказателства защо недостигът на желязо води до инсулт. За целта проверили нивото на желязо в кръвен серум на пациентите, предаде „Ремедиум“.

Българите масово се инвалидизират след инсулт, защото чакат вкъщи „да им мине“

Ако при здравите хора малките кръвни съсиреци не попадат в кръвотока, то при хората със заболяването NTA с разширен съдовата лумен (диаметър) малките кръвни съсиреци могат да стигнат кръвообращението а оттам и до мозъка. Ако при тях нивото на желязото било леко намалено (6 микромола на литър), рискът от инсулт се повишавал два пъти.

Според учените нивото на желязо засяга пряко вискозитета на кръвта. С недостиг на желязо кръв става по-гъста, увеличава се слепването на тромбоцитите и кръвните съсиреци се формират лесно. Засега учените не могат да кажат дали е възможно да се намали рискът от инсулт с помощта на добавки за лечение на дефицит на желязо. Според официалната статистика от недостиг на желязо страда над 30% от населението по света. Всяка година над 15 милиона души по целия свят претърпяват инсулт, а при 6 милиона изходът е фатален.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Източник: „Ремедиум“

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -