четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОтказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията

Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията

Вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с любителите на месото, съобщават японски специалисти. Учените са изразявали подобно предположение и преди това, но не са били сигурни в твърденията си, пише Medical News Today. Затова екип от Осака анализирал голям брой мащабни изследвания, посветени на връзката между вегетарианската диета и кръвното. В единия случай взели резултатите от седем клинични проучвания с 311 участници, а в другия – от 32 проучвания с наблюдения с 21 604 участници. Учените уточняват, че под вегетарианска диета се разбира пълен отказ от месо или изключително рядката му консумация. Менюто обаче включва млечни продукти, яйца и риба. Подобни навици при хранене категорично водят до понижаване на налягането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Много месо в менюто е риск за тумор
Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството
Вегетарианството носи рискове за бременните
Работи ли диетата според кръвната група

Систоличното налягане на вегетарианците било с 4,8 мм по-ниско в сравнение с това на контролната група в клиничните проучвания и с 6.9 мм по-ниско в сравнение с проучванията с наблюдение. Диастоличното налягане било надолу съответно с 2,2 и 4,7 мм. Ефектът от вегетарианството може да се сравни с намаляването на солта в храната или със сваляне на тегло до 5 килограма.

Намаляване на систоличното кръвно налягане с 5 мм понижава с 9% риска от смърт поради коронарна болест на сърцето, с 14% пада рискът от смърт поради инсулт. Все още няма научно издържано обяснение за начина, по който вегетарианството оказва влияние върху кръвното. Може би вегетарианците по принцип са по-слаби и при тях няма такъв риск от затлъстяване. Те се хранят с продукти, които имат високо съдържание на фибри, малко мазнини и сол. Затова пък имат много калий, полиненаситени мастни киселини. Те почти не консумират алкохол. Установено е също, че при вегетарианците се намалява гъстотата на кръвта.

Източник: Medical News Today

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -