вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБългарите масово се инвалидизират след инсулт, защото чакат вкъщи "да им мине"

Българите масово се инвалидизират след инсулт, защото чакат вкъщи „да им мине“

Вече съществуват модерни методи, които могат да предотвратят или поне значително да намалят трайните увреждания и инвалидизацията след инсулт. За да бъдат обаче успешно приложени, пациентът трябва да е докаран в болница два до 4 часа след първите симптоми. На практика това не се случва достатъчно често, тъй като хората не разпознават и не тълкуват правилно симптомите на инсулта.

За 3 години обаче едва 4-ма пациенти с инсулт са били лекувани по метода тромболиза в болница „Тракия“ в Стара Загора. Това съобщават специалисти невролози от лечебното заведение. Причините са две. От една страна, хората идват в болницата твърде късно. От друга – понякога ги транспортират в лечебно заведение, където тромболиза не се извършва.

Масово българите чакат след инсулт „да им мине“

Масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“, казва д-р Елена Каранджулова, невролог в Болница „Тракия“. Ето кои са първите признаци за появата му:

  • необичайна слабост,
  • изтръпване на крайник,
  • изкривяване на устата,
  • затруднения в говора.

Има ли някой от тези симптоми, става дума за спешно състояние. Веднага трябва да се обадят на тел. 112 и да бъдат транспортирани с линейка или собствен транспорт до болница, където прилагат съвременно лечение. То се поема изцяло от здравната каса, така че пациентите не бива да имат притеснения за евентуално доплащане.

„Имаме перфектна организация по отношение на прилагането на тромболиза, ако пациентът бъде транспортиран до Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“-Парк в рамките на първите 3 часа от получаване на инсулта“, подчертава началникът на Неврологично отделение д-р Стоян Лекушев. Нуждаем се от референтно време между 30 минути и 1 час, за да диагностицираме състоянието на пациента, да му се направят нужните кръвни изследвания и скенер. Така до 4 часа и половина от появата на заболяването имаме възможност да включим пациентите в режим на тромболиза, наблюдавайки състоянието им чрез контролни монитори.

Тромболизата е подходяща при исхемичен инсулт

Модерното лечение се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Активното вещество започва да действа веднага за разграждане на тромба и отпушване на кръвоносния съд. Показанията на пациента обикновено се подобряват още в рамките на първия час. „При добро развитие на обстоятелствата, до 24 часа след лечението с тромболиза може да се постигне над 70% възстановяване на пораженията от инсулта, казва д-р Каранджулова. Успехът невинаги е толкова добър, но все пак тромболизата е шанс за пациентите с инсулт да останат живи и да не се инвалидизират.

За съжаление случаите на исхемичен мозъчен инсулт все повече се подмладяват. Последният пациент, на когото е била приложена тромболиза с много добър ефект, е мъж на 48 години от Нова Загора. Той е бил доведен в Болница „Тракия“ на втория час след получаване на инсулта. С много добър резултат е и 77-годишна жена от Ямбол, транспортирана до Болница „Тракия“ в рамките на третия час от инсулта.

Не всеки пациент с инсулт е подходящ за тромболиза

Пациентът не трябва да е имал друго кървене, например от язва, през последните 3 месеца. Не трябва да е преживявал във времето друг инсулт. Ако поддържа много високо кръвно налягане, над 180/100, тромболиза може да се извърши само след овладяването му. Пациентът не трябва да е преживявал сериозни травми през последните 3 месеца, както и да не е бил на антикоагулантна терапия. Затова единствено лекарите мога да преценят в кой конкретен случай е подходящо прилагането на тромболиза.

„Целта на болницата ни е да се даде шанс на всички пациенти с инсулт да бъдат лекувани правилно, за да се сведе до минимум смъртността и инвалидизацията и те да получат лечение на европейско ниво“, посочва д-р Каранджулова.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Може да се спори доста.Опитът показва,че състоянието на получилите инсулт се влошава след постъпване в бг. болница….

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -