Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

PRINT
слънчева активност

В горещините много хора прекарват дълго под преките слънчеви лъчи, забравяйки за опасностите от изгаряния, топлинен удар, повишено кръвно налягане, обезводняване и възможни загуба на съзнанието. Симптомите на слънчевото изгаряне са различни – от порозовяване на кожата, която започва да гори до зачервяване, когато тя се подува, покрива с мехури и става крайно болезнена, посочва д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11 ДКЦ София.

Слънчевите изгаряния не са безобидни. Те водят не само до преждевременно стареене на кожата и развитие на фотодерматит – алергия към слънчевите лъчи, но и до намаляване на зрението и понякога дори до онкологични заболявания. За да се предпазим, е добре да използваме слънцезащитни кремове. Защитете и очите си от увреждащите слънчеви лъчи със слънчеви очила с предпазен филтър, съветва д-р Георгиев. Проява на топлинен удар са главоболие, виене на свят, повръщане, треска, загуба на зрение, повишаване на температурата на тялото до 40°. За да помогнем до пристигането на екип на Бърза помощ, човекът трябва да се постави на по-хладно и проветриво място, да му се разкопчеят или свалят дрехите, главата да се държи вдигната, да се постави влажен компрес на челото, да се даде чаша вода с 1 лъжичка сол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“ 
Повръща ли детето, може да е топлинен удар 
10 храни, с които да се спасим в жегата 

В горещините, когато лигавицата на носа е много суха или кръвта нахлува към главата поради повишеното артериално налягане, е възможно и носово кръвотечение. Най-добре е да се легне, като главата се постави на висока възглавница, или да се седне така, че горната половина на тялото да бъде леко наклонена назад, а в носа да се поставят марлени или памучни тампони, намокрени с кислородна вода, казва още лекарят. Между веждите можете да поставите носна кърпа, напоена със студена вода, или парче лед от хладилника. Изпотява-нето в горещо време се увеличава. Заедно с потта тялото ни губи микроелементи и водно разтворими витамини – С, В1, В2, В6 и РР. Задължително е да се пият повече течности. Най-подходяща е минералната вода.

Яжте свежи салати, сурови плодове и зеленчуци

Избягвайте да консумирате тежки храни, месо и мазни пържени храни, които биха забавили метаболизма ви. Доматите ни осигуряват до 40% от нужните ни количества витамин С и 20% от дневната норма от витамин А. Освен това доматите съдържат и ликопен, който е мощен антиоксидант и предпазва от рак и болести на сърцето. Листните зеленчуци съдържат протеини, желязо, антиоксиданти, витамините С, В и А и фибри. Динята е с най-висока концентрация на ликопен, който е мощен антиоксидант и намалява нивата на холестерола. Предотвратява сърдечно-съдовите заболявания. Тя съдържа 92% вода, хидратира организма и поддържа умствената дейност, бодрост и паметта в горещините.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Знаете ли какво да правите при топлинен удар? беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *