вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКакво издават цветът и мирисът на урината

Какво издават цветът и мирисът на урината

Понякога урината се оцветява, мирише неприятно или се виждат малки парцалчета. Възможно е това да е признак за някакво заболяване. Всеки ден бъбреците пречистват 180 л първична урина, която се състои от вода и различни разтворени в нея субстанции. Докато тази течност минава през тях, организмът извлича полезните вещества – глюкоза, соли и аминокиселини.

Това, от което не се нуждаем повече, се събира като същинската урина, която изхвърляме през пикочните пътища. На ден се образуват около 1,5 л урина. Количеството й зависи от различни фактори. 95% от нея е вода. Останалите 5% съдържат продукти на обмяната като урея, пикочна киселина и креатинин. В нея се откриват също соли като натрий и калий, водноразтворими витамини и отпадъчни продукти от медикаменти. В пикочния мехур течността е стерилна, нормално не съдържа микроби. Цветът се определя от вещества като билирубин, който се образува при разграждането на червените кръвни телца (хемоглобин).

Кога цветът на урината e повод за тревога?

Нормално цветът на урината варира между светложълт и тъмен кехлибар. Колкото по-малко течности отделяме, толкова по-тъмна е урината – например, ако се потим много или не ме пили достатъчно течности. Също сутрин тя е по-тъмна – това е защото през нощта не пием течности и урината се концентрира, пояснява проф. Кристиан Щиф, директор на урологичната клиника към Университета на Мюнхен.

При червено оцветяване на отделяното от пикочния мехур хората често изпадат в паника. Симптомът трябва да се консултира с лекар, казва специалистът. В най-лошия случай може да става дума за рак на бъбреците или пикочния мехур. Ако обаче има и болки при уриниране, обикновено се касае за обикновено възпаление на пикочния мехур (цистит). Ако болките приличат на колики, възможно е причината да са камъни в бъбреците.

Също и храната може да е причина за оцветяването – например червено цвекло.
Ако урината е кафеникава, това може да е сигнал за болен черен дроб, например от хепатит. Друг признак за същото заболяване – изпражненията стават по-светли, отчасти безцветни. Урина с малки бели парцалчета в нея също трябва да се изследва – това може да са белтъци, бели кръвни телца, слуз или мъртви клетки. Мътна ли е тя, може да има възпаление на пикочния мехур или болни бъбреци, допълва проф. Щиф.

За какво е признак странната миризма?

Всеки знае как мирише престояла урина, след като е минавал край запуснати тоалетни. Миризмата на амоняк се получава, когато бактерии от околната среда разлагат отпадната течност. Нормално при уриниране тя не мирише. Ако все пак се усеща лош дъх, може да има възпаление на пикочните пътища. Миризма на гнило в редки случаи може да е причинена от тумор. Друг обезпокоителен симптом е, ако ходим прекалено често или прекалено рядко до тоалетната. Тогава пак е добре да посетим лекаря.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -