неделя, 28 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРоботизирана рехабилитация при инсулт и травми във ВМА

Роботизирана рехабилитация при инсулт и травми във ВМА

Иновативен сектор за робот-асистирана рехабилитация вече работи във Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина на Военномедицинска академия (ВМА). Прилага се при различни заболявания. Например за възстановяване след инсулт, при гръбначно-мозъчни и черепно-мозъчни травми, детска церебрална парализа, множествена склероза, болест на Паркинсон, периферни нервни увреди, ортопедични операции и други. Това разказа доц. д-р Христина Миланова, началник на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина.

Роботизираната рехабилитация е най-съвременен подход. В комбинация с широките възможности за приложение на конвенционални физиорехабилитационни методи в клиниката предлага високоефективна и персонализирана терапия за редица неврологични и ортопедични състояния.

Рехабилитацията обхваща горни и долни крайници

Робот-асистираният терапевтичен сектор е оборудван с модерни технологии за рехабилитация на долни и горни крайници. Работи за походка, координация, постурална стабилност и когнитивна рехабилитация. Това включва функционалности като виртуална реалност, интерактивна стимулация. Също и персонализирани настройки за параметрите на терапевтичната процедура и проследяване на напредъка.

Специален софтуер връща координацията на движенията

Интуитивният софтуер, интегриран в роботизираните и високотехнологични апарати за рехабилитация, помага на пациентите да  възвърнат локомоторната координация и движенията на горен и долен крайник. Става чрез интензивно и високорепетитивно обучение в правилен модел движения. Чрез активното ангажиране на пациентите физически и когнитивно, се подобрява процеса на тяхното функционално възстановяване. Обратната връзка в реално време и използването на видео игри и виртуална реалност мотивират пациентите и позволяват прецизно и възпроизводимо обучение, пояснява доц. Миланова.

Специализираният сектор предлага цялостен и персонализиран подход към рехабилитацията. Фокусира се върху мускулно-скелетните наранявания и неврорехабилитацията.

Нашата цел е безпроблемно да интегрираме иновативни технологии в рехабилитационния процес, осигурявайки по-ефективна, многокомпонентна и целевоориентирана грижа за нашите пациенти, подчертава доц. Миланова.

За повече информация или за записване на час пациентите могат да се свържат със специалистите на тел.: 02/ 92 25 794, от 8.00 до 11.00 часа.

Източник: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -